Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Fysiologisk Natriumklorid

Tid som behövs: 10 minuter.

Fysiologisk natriumklorid är en blandning av destillerat vatten och natriumklorid (salt) med en bestämd koncentration. Att den är fysiologisk betyder just att den har samma saltkoncentration som människans kroppsvätskor; 0,9 %. Lösningen används i många laborationer, bland annat inom mikrobiologi, kemi och hematologi.

 1. Material och utrustning

  Ta fram allt material och all utrustning. Du behöver:

  En bägare á 100 mL
  Ett glas á 150 mL
  Destillerat vatten (batterivatten)
  Pipett(er) med omfång som täcker 5 mL 100 mL och 5-50 uL
  Natriumklorid
  Tunt papper
  En våg med 0,01 grams precision
  Glaspack eller ungsfolie
  Magnetomrörare
  Magnet
  Timer
  Tejp
  Penna
  Glasbehållare med skruvlock, á 100 mL

  Se till att all din utrustning är ren innan du fortsätter.

 2. Mät upp vattnet och väg upp saltet

  Häll upp det destillerade vattnet i glaset. Häll sedan försiktigt över 95 mL vatten till vägare. Var så noggrann du kan. Använd sedan pipetterna för att justera vattenmängden så att du får 100 mL Har du inga pipetter får du försöka hälla så att det blir så exakt som möjligt.

  Placera det tunna pappret på vågen. Sätt på vågen och var noga med att den är nollställd. Vågen ska villa 0,0 gram med pappret liggande på bågen. Placera med hjälp av skeden natriumklorid på pappret som ligger på vågen. Du kommer troligtvis behöva lägga till och ta bort salt tills vågen står på exakt 0,9 gram.

 3. Blanda lösningen

  Häll med hjälp av pappret ner saltet i bägaren. Lägg ner magneten i bägaren och täck bägaren med en bit gladpack eller ungsfolie. På det viset hindrar du skräp från att hamna i lösningen. Placera bägaren mitt på magnetomröraren. Sätt på magnetomröraren och ställ in den på 500 rpm. Sätt timern på 5 minuter.

 4. Kontrollera resultatet

  När timern piper kontrollerar du att all natriumklorid har lösts upp i vattnet. Finns det några korn kvar låter du magnetomröraren fortsätta ett tag till. När alla saltkorn har lösts upp i vattnet är lösningen klar.

 5. Förvaring

  Häll över den färdiga fysiologiska natriumkloriden (0,9 %) i en behållare. Skruva på locket. Ta fram en tejpbit och skriv ”Fysiologisk Natriumklorid” på den, tillsammans med dagens datum. Förvara burken i rumstemperatur, och gärna mörkt. Lösningen är hållbar i max 24 timmar.

Läsvärt om fysiologisk natriumklorid

Om du vill veta mer om hur sältan i en lösning påverkar exempelvis blodkroppar ska du läsa inlägget Laborationer och tittar i stycket som handlar om osmotisk resistens.

Jag använder fysiologisk natriumklorid bland annat som en del i mitt forskningsprojekt DIYProject: Help Discover New Antibiotics through Citizen Science. Men du kan använda lösnigen till väldigt mycket på ett laboratorium. Vi som sitter hemma och laborerar själva är ofta engagerade i någon gör-det-sjäv-rörelse. Det finns något som heter ”open source lab”. Läs recensionen av Joshua M. Pearces bok Open-Source Lab på sidan DIY and save: A scientist´s guide to making your own lab Equipment.

%d bloggare gillar detta: