Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Molekylärbiologi är läran om biologiska funktioner på molekylär nivå

En molekyl är en samling atomer som tillsammans bildar ett ämne. Det allra enklaste exemplet på detta är förmodligen vatten. Vatten består av tre atomer; två väteatomer och en syreatom. Biomedicinsk laboratorievetenskap är för dig som vill arbeta på labb, och en av alla de saker du kan arbeta med är just molekylärbiologi.

molekylärbiologiKromosomer, gener och DNA är centrala delar av molekylärbiologi

När du läser molekylärbiologi kommer du att läsa en hel del om hur DNA fungerar. Detta är ju något som vi laborera med på flera laboratorier. DNA kan användas för att ta reda på om rätt person blivit gripen för ett brott. Det går också att identifiera föräldrar. Idag kan du exempelvis lämna ett DNA-rov och hitta släktingar i din släktforskning. Men DNA kan också skadas och förändras i olika sammanhang, då det kan skapas mutationer som leder till allvarliga åkommor. För att förstå allt det här måste du börja med att förstå hur DNA normal sätt beter sig i kroppen.

Molekylärbiologi sker i vår kropp

Den centrala dogmen beskriver hur det går till nät DNA skapar olika proteiner i vår kropp, det är alltså detsamma som proteinsyntes, och DNA-replikation beskriver hur DNA förökar sig i vår kropp. Ibland sker mutationer i kroppen, det kan du läsa mer om i inläggen Utgångspunkt 5: Mutationer och Mer om DNA-mutationer, samt Fria radikaler 1 och Fria radikaler 2.

Det som sker i vår kropp kan göras i laboratoriet

All den här kunskapen om hur DNA beter sig i vår kropp kan vi använda oss av på ett mikrobiologiskt laboratorium. De mikrobiologiska metoderna har sin grund i kunskapen om hur kroppen fungerar. Metoderna används bland annat till att hitta mutationer, fastställa föräldraskap, och identifiera brottslingar.

Metoder som används inom molekylärbiologi

Polymerase Chain Reaction (PCR) är en metod som kopierar kroppens DNA-replikation. Den metoden används ofta i kombination med andra metoder.

Southern blot en metod som används för att ta reda på om en viss del av DNA finns i det DNA som du vill undersöka. Med det finns också metoder som heter northen blot där du hittar proteiner och western blot isolerar enkelsträngat RNA. Läs också inlägget Genetiska och molekylärbiologiska metoder där flera molekylärbiologiska metoder beskrivs.

För dig som inte riktigt vet vilken inriktning du ska välja; läs  Biomedicinsk Analytiker? Ta reda på vad vi arbetar med och bli en av oss! Där får du en fin beskrivning av allt du kan göra, med länkar till vidare läsning

Lästips! Du hittar massor av spännande läsning på temat molekylärbiologi på Henrik Brändéns webbsida henrikbranden.se. Henrik har bland annat skrivit boken Molekylärbiologi som jag läste under min utbildning.

%d bloggare gillar detta: