Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

DIYProject: Help Discover New Antibiotics through Citizen Science

Under hösten 2017 startade jag upp ett eget forskningsprojekt. Bakgrunden till projektet är ett internationellt projekt som heter DIYProject: Help Discover New Antibiotics through Citizen Science. Projektet går ut på att leta efter antibiotika ute i naturen, i sitt eget närområde. Det kan finnas antibiotiska effekter i svamp växter, jord eller alger…

Resistenta bakterier ökar lavinartat

Under de senaste åren har mängden antibiotikaresistenta bakterier ökat lavinartat. Forskargrupper över hela världen försöker utveckla ny antibiotika som förhoppningsvis ska ta död på de bakterier som idag är resistenta. Ofta är det vår egen normalflora som har blivit resistent, på grund av överdriven eller felaktig användning av antibiotika.

Stor kunskap brändes på häxbålen

Runt 1500- och 1600-talet brändes många s.k. ”häxor” runt om i Sverige. De hade kunskap om hur vår svenska fauna kan användas i syfte att lindra och bota sjukdomar. Men den antibiotika som idag finns tillgänglig har i huvudsak sitt ursprung i olika mögelsvampar, så som exempelvis penicillinet. Mot bakgrund av de häxjakter som utförts i Sverige med anledning av de människor som kunde bota sjukdomar får det förmodas att det finns många träd, buskar, blommor och örter i vår svenska fauna som besitter antibiotiska effekter.

DIYProject: Help Discover New Antibiotics through Citizen Science

DIYProject: Help Discover New Antibiotics through Citizen Science går ut på att screena (söka) efter antibiotika ute i naturen. Jag söker i den svenska naturen, men kan också tänka mig att söka internationellt under resor. En eventuellt antibiotiska effekt prövas mot odlade bakterier. Min del av projektet är sponsrat av fyra företag: LabTeamet, AstroSweden, ScandiVet och Teknovum.


Teknovum

Om du vill läsa precis om vad jag gör och hur det går med projektet ska du läsa:

%d bloggare gillar detta: