Fysiologisk Natriumklorid (Fys. NaCl) á 100 mL; gör så här

fysiologisk natriumklorid
När salt blandas med vatten till en koncentration av 0,9 % har du fysiologisk natriumklorid.

Här kommer mitt recept på 100 mL fysiologisk natriumklorid (Fys. NaCl) . Det är alltså vatten blandat med salt, så att lösningens saltkoncentration blir på 0,9 %. Detta är samma saltkoncentration som finns helt naturligt i vår kropp.

Fysiologisk natriumklorid gör det lättare för bakterier, celler och andra levande organismer som trivs i vår kropp att överleva i ett rör. När du laborerar med organismer som kan finnas i vår kropp vill du ibland att de ska leva. Ett exempel är blodceller. Ett annat exempel är just bakterier.

En för salt eller för söt koncentration kommer att skada eller ta död på organismerna sin finns i lösningen. För mycket salt gör så att celler skrumpnar, för lite salt gör att de spricker. Bakterier klarar inte att leva i för höga saltkoncentrationer. Streptokocker är den bakterie som klarar sig bäst där. Om du vill veta mer om hur sältan i en lösning påverkar exempelvis blodkroppar ska du läsa inlägget Laborationer och tittar i stycket som handlar om osmotisk resistens.

Jag använder Fys. NaCl som en del i mitt forskningsprojekt DIYProject: Help Discover New Antibiotics through Citizen Science. Jag gör en bakteriesuspension med hjälp av lösningen. Suspensionen kan sedan odlas ut på agarplattor. Men du kan använda Fy NaCl till väldigt mycket på ett laboratorium. Vi som sitter hemma och forskar själva är ofta engagerade i någon gör-det-sjäv-rörelse. Det finns något som heter ”open source lab”. Läs recensionen av Joshua M. Pearces bok Open-Source Lab på sidan DIY and save: A scientist´s guide to making your own lab equipment.

Ingredienser till fysiologisk natriumklorid: 

  • Destillerat vatten, 100 mL
  • 0,9 gram natriumklorid
  • Papper
  • Våg
  • Magnetomrörare

Gör fysiologisk natriumklorid så här: 

Mät upp 100 mL vattnet i en bägare. Starta vågen. Placera en bit papper på vågen. Nollställ (tarera) vågen. Väg upp saltet genom att placera det på pappret som ligger på vågen. Fortsätt att hälla upp mer salt tills dess att du har exakt 0,9 gram. Häll ner saltet i bägaren med vattnet. Placera bägaren med saltet och vattnet på magnetomröraren. Lägg magneten som hör till magnetomröraren i bägaren. Sätt på magnetomröraren. Hastigheten ställs till 500 rpm. Låt lösningen röras om tills dess att saltkornen har lösts upp helt och hållet i vattnet.