Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Endokrinologi är läran om hormoner och de organ som insöndrar dem

Endokrinologi är läran om våra hormoner, de organ som insöndrar dem och hur dessa hormoner påverkar oss. Ämnet hör till den laboratorievetenskapliga inriktningen. Biomedicinsk laboratorievetenskap är för dig som vill arbeta på labb. Till de endokrina organen hör sköldkörteln, binjurarna, hypofysen, hypotalamus, bisköldkörtlarna, bukspottkörteln, brässen, levern, äggstockarna och testiklarna, Gi-kanalen och njurarna. Dessutom insöndrar både hjärtat också vår fettvävnad hormoner. Jo, vårt fett insöndar faktiskt hormoner i kroppen.

Våra hormoner har livsavgörande uppgifter i kroppen

Eftersom det finns så många organ som insöndrar olika hormoner finns det också sätt att dela in dem i olika grupper. Vill du veta mer om det ska du läsa inlägget Molekyl, ja men är det ett hormon, ett enzym, ett protein eller en transmittor? Hormonerna påverkar olika processer i kroppen, så som menstruationscykeln, produktion av spermier, mjölk i brösten och stressreaktioner. En del av hormonernas effekter är till och med livsavgörande för oss. Kroppen bildar röda blodkroppar, bryter ner maten vi äter och ser till att vi somnar tack vare hormoner. Ibland fungerar de också smärtlindrande. Tyvärr kan de också ha en roll när vi blir sjuka.

Endokrinologi är kopplat en del av våra sjukdomar

Diabetes, det metabola syndromet, fetma och hypotyreos är bara några exempel på sjukdomar där våra hormoner är inblandade. Därför är det viktig att du som arbetar med kemiska analyser inom klinisk kemi förstår de metoder som används i samband med endokrinologiska tillstånd. Kemisk analys är en grundläggande kunskap för dig som vill arbeta på labbEtt exempel på en metod du kan använda dig av är ELISA. 

Endokrinologi och cellsignalering är närliggande ämnen

Hormoner transporterar genom kroppen på olika sätt, beroende på var hormonet bildats och vart det ska. Läs gärna inlägget om cellkommunikation för att lite mer förståelse för hur hormoner kan transporteras i kroppen. Vill du fördjupa dig än mer i ämnet endokrinologi rekommenderar jag att du tittar i Läkemedelsboken som finns online. Där hittar du en hel del information om de flesta endokrinologiska tillstånd.

%d bloggare gillar detta: