Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Buljong

Tid som behövs: 30 minuter.

Buljong används inom mikrobiologin, när du vill odla bakterier. Den kan användas till att odla bakterier i suspensionslösning – alltså att du odlar bakterierna i ren buljong – eller i en agar som får stelna i petriskålar. Då får du agarplattor. Hur du än gör behöver du buljongen.

 1. Material och utrustning

  Ta fram allt material och all utrustning. Du behöver:

  Kastrull á minst 1,2 liter
  Spis
  Litermått
  1 liter destillerat vatten (batterivatten)
  En köttbuljongtärning
  Handvisp
  En våg med 0,1 grams precision
  Tunt papper
  12 gram vitt socker
  Tesked
  Diskho med tillgång till kallt kranvatten
  Tratt
  Tesil gjord av tyg
  Ett högt glas
  Tejp
  Penna
  Förvaringskärl med lock

  Det är mycket viktigt att buljongen är just köttbuljong, eftersom bakterier behöver peptiderna som finns i köttbuljongen för att kunna överleva. En annan viktig sak att tänka på är att tratten ska vara mindre än det höga glaset, så att du kan placera tratten i glaset och sila buljongen.

  Se till att all din utrustning är ren innan du fortsätter.

 2. Väg upp vitt socker, mät upp destillerat vatten

  Mät upp 1 liter vatten med hjälp av litermåttet, och häll vattnet i kastrullen.

  Placera ett tunt papper på vågen och sätt på den. Kontrollera noga att det står 0,0 gram på vågen. Den ska alltså vara tarerad med pappret liggande på vågen.

 3. Tillsätt alla ingredienser och koka upp

  Häll ner det vita sockret i kastrullen, och lägg ner buljongtärningen. Koka upp vattnet tillsammans med det vita sockret och buljongtärningen. Rör om med handvispen tills dess att buljongtärningen är helt upplöst. Stäng sedan av spisen och sätt locket på kastrullen.

 4. Låt buljongen svalna snabbt

  Häll kallt kranvatten i diskhon. Det ska vara så pass mycket vatten att det når ungefär 3/4 upp på kastrullen som du har kokat upp buljongen i. Placera kastrullen i diskhon och låt buljongen svalna i det kalla vattnet.

  Det går också bra att lämna kastrullen med locket på, och låta den svalna utan att placera den i kallt vatten. Syftet med det kalla vattnet är att buljongen ska svalna snabbare. Det minskar risken för kontamination.

 5. Sila buljongen

  Placera tratten i det höga glaset. Placera tesilen av tyg i tratten. Häll buljongen i tratten, så att den blir silad. Syftet med detta är att du ska få en ren och klar buljong utan några bitar av kött eller grönsaker. En ren och klar buljong kommer att göra det lättare för dig att se bakterierna.

 6. Förvaring

  När glaset är fyllt av ren buljong häller du över buljongen ditt tillfälliga förvaringskärl.. Sedan kan du fortsätta att sila buljongen tills glaset är fyllt, hälla över den rena buljongen i bägaren tills dess att all buljong är silad. Sätt locket på förvaringskärlet.

  Ta fram en tejpbit och skriv på den med hjälp av pennan ”Buljong” tillsammans med dagens datum. Du kan förvara buljongen i ett rent kylskåp tills dess att den ska användas. Men den är inte hållbar längre än 12 timmar.

buljongJag använder buljongen som en del av projektet DIYProject: Help Discover New Antibiotics

%d bloggare gillar detta: