Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Bli Antagen

Är du intresserad av att bli Biomedicinsk Analytiker? Har du koll på vad du kan arbeta som efter examen? Läs gärna inlägget Biomedicinsk Analytiker – ta reda på vad vi arbetar med och bli en av oss. Du kan välja två olika inriktningar redan när du läser utbildningen; biomedicinsk laboratorievetenskap är för dig som vill arbeta på labb, medan klinisk fysiologi är för dig som vill ha mycket patientkontakt. 

Nedan får du en beskrivning över vilken behörighet du behöver för att bli antagen,  Längst ner på sidan hittar du också länken till en lista över de universitet som har utbildningen.

Behörighet

För att bli antagen till universitetens program Biomedicinsk Analytiker krävs såväl allmän behörighet som särskild behörighet. Allmän behörighet innebär att du ska ha avslutad gymnasieutbildning. Den särskilda behörigheten är de kurser du behöver utöver avslutad gymnasieutbildning. Det krävs särskilda kunskaper för att klara av att påbörja utbildningen till biomedicinsk analytiker. Dessutom är det också så att olika universitet har olika krav på den särskilda behörigheten.

Olika krav på olika universitet

Några av universiteten kräver endast Biologi 1, Fysik 1, Kemi 1 och Matematik C. Men de flesta universiteten kräver att man också har påbyggnadskurserna; Biologi 2 och Kemi 2. Den som saknar särskild behörighet kan läsa upp sina betyg på Komvux i sin kommun. Vilka universitet som har utbildningen kan skilja sig åt lite, från år till år. Därför är det bra att du kan söka mer information om vilka universitet som tillhandahåller utbildningen just till våren 2018, och vilka krav de ställer på behörighet, på Antagning.se

Allmän behörighet

  • Avslutad gymnasieutbildning

Särskild behörighet

  • Matematik 1
  • Matematik 2
  • Matematik 3
  • Biologi 1
  • Biologi 2
  • Fysik 1
  • Kemi 1
  • Kemi 2

När du sedan läser utbildningen på universitetet kommer du behöva alla dessa kunskaper. Ta gärna en titt på den matematik som ingår i utbildning. Biologin ingår i allt, hela tiden. Det är bra att förstå njurens funktion, och varför ett det friska hjärtat slår som det slår. Kemin behöver du när du ska laborera och exempelvis fixa med pH-värden eller förstå vad som sker under utbildningens laborationer.  Fysiken kommer att hjälpa dig att både räkna ut och förstå vad som sker i ett provrör i samband med centrifugering av blodceller.

Var i landet bor du? Vid vilket av Sveriges alla universitet vill du läsa utbildningen? Titta på listan över de universitet som tillhandahåller utbildningen; Sök Utbildningen här.

Sidan uppdaterad 2019-10-26

%d bloggare gillar detta: