Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Agar

Tid som behövs: 1 timme.

Tiden det tar att göra den här agarn är beräknad utifrån att du har en färdig buljong. Om du behöver göra buljongen (punkt ett) innan du börjar med agarn ska du lägga till 30 minuter. Receptet beskriver en enkel agar som du kan använda dig av för att odla svamp eller bakterier. Det finna många andra typer av agar du kan göra, och om du någon gång väljer att göra exempelvis en blodagar kommer du behöva utgå ifrån det här receptet.

Koncentrationen på agarn är 1,8 gram agar-agar per 100 mL buljong. Det går åt ca 25 mL färdig agar till varje agarplatta. Anpassa mängden buljong, agar-agar, antalet petriskålar och storleken på e-kolv och kastrull till dina behov. Det här receptet är för en liter agar.

 1. Gör en buljong

  Börja med att göra en liter buljong precis så som jag beskrivit i tidigare inlägg.

 2. Utrustning och material

  När du är färdig med buljongen tar du fram resten av den utrustning och det material du behöver för att göra din agar. Du behöver:

  E-kolv á 1,5 liter
  Ett tunt papper
  En tesked
  En våg med 0,1 grams precision
  18 gram agar-agar
  Magnetomrörare
  Magnet (lämplig storlek i förhållande till e-kolven)
  Timer
  Kastrull á 1,2 liter
  1 liter kranvatten
  Spis
  Kökshandduk
  40 st. petriskålar

  Innan du fortsätter kontrollerar du att all din utrustning är ren.

 3. Väg upp agar-agar och fyll på med buljong

  Placera pappret på vågen och sätt på den. Kontrollera att det står 0 på vågen. Den ska alltså vara tarerad med pappret liggande på. Väg upp 18 gram agar-agar som du placerar på pappret med hjälp av teskeden
  Häll, med hjälp an pappret, över agar-agarn till e-kolven.

  Häll över buljongen till e-kolven. Kontrollera medan du häller att vätskelinjen i e-kolven hamnar på precis 1 liter. Eftersom du redan har lagt i 18 gram agar-agar i e-kolven kan det bli buljong över.

 4. Rör om i 10 minuter på 900 rpm

  Lägg ner magneten i e-kolven. Ställ e-kolven på magnetomröraren och sätt den på 900 rpm (varv per minut). Sätt timern på 10 minuter och låt magnetomröraren stå på tills timern piper.


 5. Förbered för uppvärmning

  Under de 10 minuter som agarn rörs om på magnetsomröraren ska du förbereda för nästa steg då du ska värma upp agarn. Ta fram kastrullen, fyll den med 1 liter vatten och sätt den på spisen. Koka upp vattnet.

 6. Värm upp agarn

  När timern piper är agarn färdigblandad. Stäng av magnetomröraren och placera e-kolven i kastrullen med det kokande vattnet. Sätt timern på fem minuter. Medan du värmer agarn behöver du hela tiden vrida och vända på e-kolven. Syftet med det är att agarn ska bli jämnt uppvärmd och inte bli till en klump. Agarn kommer att bli het, och det kommer därför snart att bolma het ånga ur e-kolven. Därför kan det vara bra att ha en kökshandduk som du håller i (mellan din hand och halsen på e-kolven). Kökshandduken är alltså till för att skydda dig från brännskador.

 7. Häll upp agarn i petriskålarna

  När timern piper har det gått fem minuter och agar är färdig. Häll ner den i dina petriskålar på en gång. När skålarna är fyllda lägger du locket på dem, men lämna en liten glipa öppen. Du vill att locket hindrar agarn från att kontamineras, samtidigt som du vill att ångan från den heta agarn kommer ut. Om det blir för mycket kondens på petriskålens lock kommer det bildas vattendroppar som faller ner på din agar. Det kan bilda fula märken som gör det svårt att odla på dem.

 8. När agarn stelnat

  Agarn har stelnat när du kan skaka om agarplattan utan att den rör sig. Nu kan du odla ut bakterierna eller svampen på plattorna!

%d bloggare gillar detta: