Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Arteria carotis skvallrar om framtida diabetesdiagnos

Det är sedan tidigare känt att tjockleken på två av arteria carotis kärlväggslager – tunica intima och tunica media (kallas tillsammans för intima-medialagret) – är grövre hos patienter med diagnosticerad diabetes mellitus typ 2 (DM2), jämfört med andra grupper. Men är dessa lager också grövre hos personer med fördiabetes? Detta bestämde sig de två medicine doktorerna Atilla Bulut och Begum Avci för att ta reda på.

I en vetenskaplig artikel publicerad alldeles nyss, i november 2019, presenterar de sin studie som utfördes 2018–2019. Blodvärden och grovleken på två lager i halspulsådern (arteria carotis commutis och arteria carotis interna) jämfördes mellan 180 individer jämnt fördelade i tre grupper. Den ena grupper var en kontrollgrupp med friska individer, andra gruppen bestod av individer med diagnosticerad fördiabetes, medan den tredje och sista gruppen bestod av individer med diagnosticerad DM2.

Arteria carotis communis och arteria carotis interna

Aorta är kroppens största kärl och utgår ifrån hjärtat. Därifrån sträcker sig halspulsådern innehållande syrerikt blod upp genom hals/nacke, förgrenar sig och går vidare in i hjärnan. Det ser likadant ut på både vänster och höger sida av halsen. De kärl som går utmed halsen, och som undersöktes med hjälp av ultraljudsdoppler i den här studien kallas alltså för a. carotis communis, och a. carotis interna.

arteria

Resultatet av studien visade att den friska kontrollgruppen hade lägre diabetesassocierade blodvärden än de två andra grupperna. Höga värden är riskindikatorer för ateroskleros. Just fasteglukos, HbA1c och hs-CRP var allra högst hos DM2-patienterna. Dessutom påvisade Bulut och Avci också ett positivt samband mellan de höga blodvärdena och en förtjockning av arteria-kärlens intima-medialager.

Den friska kontrollgruppen hade det tunnaste intima-medialagret i sina arteria-kärl. Patienter som diagnosticerats med DM2 hade grövst kärl. En förtjockning på över 0,9 mm upptäcktes hos patienter med fördiabetes. De två medicinedoktorernas slutsats är att förtjockningen i artärväggen, som på längre sikt kan leda till ateroskleros, kan uppstå redan innan DM2 har utvecklats.

Om du har läst mitt tidigare inlägg Ateroskleros orsakas av kalciumjoner, fett och kolhydrater ser du säkert sambandet mellan fördiabetes och risken att utveckla just ateroskleros. Grövre tjocklek på arteria är ett tecken på så kallad subklinisk ateroskleros, alltså början på en sjukdom men ännu utan kännbara symptom. Subklinisk arteroskleros diag osticeras redan idag med hjälp av ultraljud. Tänk om den i framtiden också skulle kunna användas med fokus på fördiabetes? Jag tycker att artikeln var intressant, och även om det behövs mer forskning kring ämnet innan resultatet kan anses definitivt kanske Bulut och Avci har hittat en metod att hitta och hjälpa patienter med bristande glukosmetabolism i ett tidigt skede.

Källa:

Bulut, A, Avci, B. Carotid intima-media thickness values are significantly higher in patients with prediabetes compared to normal glucose metabolism. Medicine. 2019;98:44(e17805).

Kota, S.K. et al. Carotid Intima media thickness in type 2 diabetes mellitus with ischemic stroke. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2013 Jul-Aug 17 (4): 716-722. doi: 10.4103/2230-8210.113767

Simova, I. Intima-media thickness: Appropriate evaluation and proper measurement, described. An article from the e-journal of the ESC Council for Cardiology Practice. Vol 13, N´ 21-05 Maj 2015.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 november, 2019 av i Klinisk fysiologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: