Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

HIV-viruset utnyttjar CD4-lymfocyten för sin spridning

I början av mitt bloggade, i augusti 2013, skrev jag ett inlägg som handlade om hur Human Immunodeficiency Virus (HIV) botar cancer. Fyra år senare, i oktober 2017, skrev jag ett fördjupande inlägg på precis samma tema; Chimeric Antigen Receptor T-cell therapy är en ny metod som botar cancer. De båda sjukdomarna påverkar stora delar av mänskligheten och är därför oerhört intressanta rent vetenskapligt. Av den anledningen vill jag fördjupa mig i HIV och Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (AIDS) och ta reda på hur detta virus egentligen kan sabotera vårt immunförsvar.

Från HIV till AIDS

T-lymphocyten CD4 är ju en del av vårt immunförsvar (läs inlägget om T-celler), och HIV använder sig av våra CD4-lymfocyter för att sprida sig i kroppen. Under den processen dör T-cellerna, därmed försvagas immunförsvaret och vi blir känsliga för alla typer av sjukdomar. Då har smittan utvecklats till sjukdomen AIDS.

HIV-virusets livscykel

Men – vad är det egentligen som gör att CD4-lymfocyten dör av att HIV-viruset använder sig av den under sin egen livscykel? Just virusets livscykel är viktig att förstå om vi någonsin ska kunna bota sjukdomen. Virus i allmänhet har en livscykel som består av sju steg, det skrev jag om i inlägget Virus; sju steg som visar hur de gör för att smitta och plåga dig i vinter. HIV är också ett virus, men existerar och smittas oberoende av årstid och kan – till skillnad från exempelvis förkylningsvirus – döda oss.

Det fäster in i CD4-cellen och låter sitt innehåll fusera in i lymfocyten. Virusettar sig tillsammans in i lymfocytens cellkärna där det integreras med cellens eget DNA. Sedan sker replikationen varpå virusets egenskaper sprids genom avknoppning.

Tre cellsignaler som viruset utnyttjar

Inom de T-celler som uttrycker CD4 finns det tre specifika cellsignaler som normalt sätt bidrar till vår hälsa och överlevnad. Men HIV-viruset använder som av dessa signalvägar i sin egen livscykel på ett sådant sätt att T-lymfocyten går i apoptos. De tre signalerna sker före, under och efter det att viruset integrerats med vårt DNA.

Pyropoptos sker strax efter att HIV-viruset fuserat in i T-cellen

CD4-celler som infekterats med HIV kan dö genom en form av apoptos (programmerad celldöd) kallad pyropoptos innan viruset hunnit integreras med vårt mänskliga DNA. Det här är en reaktion som är till för att hjälpa oss överleva och bli friska; om cellen dör så dör ju också viruset. Problemet är bara att pyropotos lockar till sig fler CD4-lymfocyter. När dessa kommit fram till platsen för pyropoptosen tar sig HIV-viruset in i dem också. Och så fortsätter processen som dödar CD4 T-cellerna.

DNA-beroende proteinkinaser triggar apoptos när viruset tar sig in i vårt DNA

När HIV-viruset integrerar sig självt med vårt eget DNA uppstår små brott på våra DNA-strängar. Men det är enkelsträngade brott, DNA´t går alltså inte av helt. Dessa brott aktiverar enzymet DNA-beroende proteinkinas (DNA-PK). Normalt sätt brukar enzymet reparera dubbelsträngat DNA i våra celler. Viruset och de skador det orsakar leder till att DNA-PK istället triggar signaler som orsakar apoptos i CD4+ T-cellerna.

HIV-proteaser aktiverar NF-kb

Viruset blir som en byggsten av vårt DNA och skapar en polypeptid som måste klyvas för att aktiva ämnen (omvänt transkriptas och integras) som syntetiserar fler virus ska kunna bildas. Det är proteas bildat av viruset som klyver polypeptiden, en process som kallas för proteolys. Virusets late reverse transcriptase (HIV-LRT) ökar i mängd, vilket gör dess RNA till ett DNA.

Proteaset klyver vårt mänskliga pro-caspas 9. Resultatet av det är att det bildas en liten bit av detta caspas som kallas för Casp8p41. Det aktiverar nuclear factor kappa B (NF-kb) vilket startar en process som leder till apoptos. Den lilla snutten gör så att våra mitokondrier släpper ifrån sig Cytokrom C, och Caspas 3 aktiveras.

KÄLLA:

Cossing, D. How HIV destroys Immune Cells. The Scientist. 19 december 2013.

Cummins, N.W; Badley, A.D. Making Sense of how HIV kills CD4 T cells: implications for HIV cure. Mollecular and Cellular Therapies. 3 juli 2014. doi: 10.1186/2052-8426-2-20

Enoksson, M. Modulation of Cytochrome c release by Mitochondrial Redox Status and Caspase-2. The Institute of Environmental Medicine, Division of Toxicology and Neurotoxicology, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. 2005. (Hämtad 2019-11-03).

U.S. Department of Health and Human Services. AIDSinfo. 2019. (Hämtad 2019-11-02).

Hu, W.S; Hughes, S.H. HIV-1 Reverse Transcription. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine. doi: 10.1101/cshperspect.a006882 2012 oktober; 2(10).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 november, 2019 av i Infektion och märktes .
%d bloggare gillar detta: