Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Anatomi kan förstås genom att se dissektionsfilmer av grisens organ

cirkulation anatomi

Som anställd på patologen har du möjlighet att vara med på obduktioner. En obduktion är en fantastisk inlärningsmöjlighet framför allt när det gäller anatomi, men också patologi. Det är lärorikt, kompetenshöjande, har givit mig en del nya insikter och lagt stort fokus på etiken. 

Anatomi; organismers uppbyggnad

Växter, djur och människor är uppbyggda på olika sätt. Det är den här uppbyggnaden som kallas för anatomi. Mellan oss människor och djuren finns det vissa likheter, och den likheten är allra störst mellan grisen och människan. Vi människor är tydligen släkt med grisen…

Anatomi kan vara både makroskopisk och mikroskopisk. Makro är det vi ser med ögat, mikro är det vi ser genom ett mikroskop. Om du tittar på ett organ i ett mikroskop är det inte alldeles självklart att du ser skillnaden mellan ett organ som kommer från en gris och ett organ som kommer från en människa. Det kan krävas en hel del erfarenhet för att klara det…  Den makroskopiska skillnaden mellan grisens och människans anatomi är också relativt liten. 

Grisens organ liknar människans organ

Under den biomedicinska analytikerutbildningen läste vi nästan ingen anatomi alls. Det har lett till att jag haft en delvis felaktig uppfattning om hur kroppen hänger samman. Jag antar att du kanske inte heller är helt säker på hur vi människor ser ut inuti? Därför tänkte jag, att eftersom människans och grisens organ är så snarlik kan vi titta på några filmer som visar en dissektion av en gris. En dissektion är en del av en obduktion. Högskolan Dalarna har lagt ut några fantastiska filmer som är väldigt lärorika!

Introduktion samt dissektion av lunga och luftstrupe

Ja, den första filmen har samma titel som det här stycket. Det är en introduktion där vi tittar närmare på framför allt lungans och luftstrupens anatomi. Men du får också en orientering kring olika organ, så som diafragman, hjärtat, mjälten, levern och aortan. 

Dissektion av hjärta

Nästa film, som är den andra av tre, visar dissektionen av ett grishjärta. Innan du tittar på filmen kan det vara bra om du har någon form av grundläggande förståelse för hjärtats uppbyggnad och funktion. Läs därför gärna mitt inlägg om det friska hjärtat. Då får du lättare att hänga med i den filmpresentationen av hjärtats anatomi.

Hjärtat är naturligtvis ett livsavgörande organ, men om du hade frågat läraren som föreläste om njurens funktion på universitetet så hade han sagt att njuren är viktigare än både hjärtat och hjärnan. Och vårt cirkulationssystem påverkas ju av samspelet mellan hjärnan, hjärtat och njuren. Här kommer den sista av de tre filmerna och den här visar hur en dissektion av både njurens och leverns anatomi.

Dissektion av njure och lever

En kollega till mig lånade ut ett superbra bok på just temat anatomi. Boken heter ”Body Worlds. The Original Exhibition” och är skriven av Gunther von Hagens.

Body Worlds. The Original Exhibition.

År 2012 kom den internationella utställningen med samma namn till Sverige. Utställningen visade ett antal mänskliga kroppars och organs anatomi, Dessa hade balsamerats på ett speciellt sätt och kunde ses i genomskärning. Von Hagens bok innehåller många fotografier från utställningen, men också bilder över sådant som inte kunde ses på exhibitionen. Samtidigt berättar författaren om både människans anatomi och metoden som använts för att bevara kropparna. Det är verkligen superintressant!

Plastificiering

I boken beskrivs den teknik som heter plastificiering. Metoden går ut på att organ och hela kroppar bevaras för all framtid, på ett sådant sätt att alla dess delar lätt kan ses. I sin helhet eller i genomskärning, i 3D. Kroppen läggs i formalin, därefter aceton. När acetonet fyllt varenda cell i kroppen ersätts detta med någon form av polymer. En polymer är, som du kanske vet, en kemisk molekyl som består av flera delar. Plast är ett exempel. 

Plasten tränger in i kroppen med hjälp av ett vakuum. Acetonet lämnar kroppen i form av bubblor, samtidigt som plasten kan tränga in. Därefter placeras kroppen i den önskade ställningen, varpå den härdas med exempelvis värme för att komma på plats. Utställningen visar många olika kroppar i många olika ställningar, och du kan bland annat ta del av den glädjens anatomi på utställningen. 

Jag rekommenderar verkligen att du som är intresserad av anatomi läser boken. Den ger en verklig bild av hur kroppen ser ut, till skillnad från de böcker som bara presenterar ritade bilder. Och gå på utställningen om du får chansen!

Källa:

  • Körperwelten. BodyWorlds.com. 2018.
  • von Hagens, G. Body Worlds. The Original Exhibition. Utställningskatalog. 1:a upplagan. Arts and Sciences. Verlagsgesellsch mbH, Heidelberg, Tyskland. 2012.
  • Nationalencyklopedin. 2018-09-30.
  • Högskolan Dalarna. Filmserie om dissektion av gris. YouTube. 2012. (Hämtade 2018-09-30). 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 30 september, 2018 av in Arbetsliv.
%d bloggare gillar detta: