Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Gruppsykologi – om konsten att kommunicera och få en grupp att fungera

Just nu läser jag boken ”Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå,” skriven av Thomas Eriksson. Det är en bok som är högaktuell och alltid kommer att vara det. Temat är nämligen gruppsykologi. Om du har läst inlägget Biomedicinsk analytiker? Ta reda på vad vi arbetar med och bli en av oss! så vet du vilka höga krav vi har på oss inom vår profession. Den biomedicinska analytikerns profession ställer höga krav på etik.

Gruppsykologi och kommunikation

Och du som har hängt med i bloggen från allra första början minns kanske ett av min allra första inlägg från hösten 2013? Det handlade om kommunikation inom gruppen. Jag läste första terminen på det biomedicinska analytikerprogrammet och basgruppen jag tillhörde skulle göra en gruppövning som filmades. När den var gjord tittade vi på filmen och utvärderade våra roller inom gruppen. Vem leder gruppen? Vem drar sig undan? Hur argumenterar var och en i gruppen för sina egna åsikter? Hur kom vi fram till ett gemensamt beslut?

Gul, grön, röd och blå kommunikation – alltså hur du, jag, hon och han pratar med varandra

Det är flera stycken på min arbetsplats som läst boken. ”Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå.” Det är en briljant bok där författaren beskriver fyra olika personlighetstyper och delar in dem i färgerna gul, grön, röd och blå. Vi har alla träffat på dem: den som pekar med hela handen och talar om för dig hur du ska göra. Den som nästan aldrig säger något alls, trots att hon är himla smart. Den som alltid skrattar så härligt, den som bara pratar på hela tiden om absolut ingenting… Hur är jag själv? Och hur tusan ska vi kunna kommunicera med varandra, när vi är så olika?

Svaret på frågan är inte så enkelt. Det är nog därför det finns hyllrader av böcker om just gruppsykologi i bokhandeln. Och på internet. Minns du min gästbloggare från året därpå, 2014? Kristina Nilsson: En halvtimme ur ett yrkesliv, minns du det inlägget? Kristina valde att inleda med att skriva att arbetet på ett laboratorium är ett omväxlande, lärande och intressant lagarbete.

Lagarbete och konsensus

gruppsykologi

Elisabeth som är biologi, och jag som är biomedicinsk analytiker. Vi älskar både vårt jobb, våra professioner och våra arbetskamrater. Bilden är tagen midsommardagen 2018, en lördag då vi jobbade övertid.

Vilka ord du än väljer att beskriva ditt arbete med… så handlar det alltid om ett lagarbete. I april påbörjade jag en ny anställning. Ny ort, ny arbetsplats och nya arbetskamrater. En ny grupp som jag ska smälta in i, bli en del av. Det är klart att jag var nervös i början. Vad ska folk tycka egentligen? Om mig? Och vad kommer jag att tycka om dem? Nu i veckan kom svaret på den frågan. En kollega till mig, ansvarig för våra metoder och kvalitetssäkringen, berättade för oss härom dagen att: ”Vi är fortfarande underbemannade, men vi har det bästa resultatet på flera år. Det märks vilket bra team vi är.”

Tack. Jag känner både tacksamhet och glädje över att få höra det här, men det är inte bara jag. Det är vi som gör det. Tillsammans. Och när jag skriver vi menar jag vi i gruppen, vi på laboratoriemedicin, vi i landstingen, vi som arbetar inom vården. Vi biomedicinska analytiker, biologer, läkare, undersköterskor, sjuksköterskor och alla andra.

Varenda en av oss betyder något

Hos oss avtackas varje medarbetare som går i pension med en riktigt fin middag. Vi samlas allihopa i matsalen. Bordet är dukat med vit duk, blommor och det serveras mängder med mat, dryck, kaffe och tårtor! Det hålls tal och delas ut presenter. Tårar, kramar och en massa glädje och tacksamhet. Varje medarbetare som slutar sin anställning av någon anledning över huvud taget, blir avtackad med en stor lunch, en blomma, ett paket. Kramar, tack, minnen… Varenda en av oss betyder något.

Läs gärna den biomedicinska analytikerns etiska kod. Och låt den bli en del av dig och din profession.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 23 juni, 2018 av in HEL.
%d bloggare gillar detta: