Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Begagnad våg med hög precision löser det mesta oavsett om det flyter eller är fast

I fredags fick jag ett fint paket på posten. Det var en begagnad laboratorievåg med en precision på 0,1 gram. Jag ska använda den i mitt forskningsprojekt; DIYProject: Help discover new antibiotics through citizen science. Just det här med precisionen är ju superviktigt när du ska labba! Om du blandar en agar, och ska ha fysiologisk natriumklorid till ditt recept…. då kan du genom att räkna ta reda på exakt hur mycket NaCl du behöver till den mängd agar du ska tillverka. Utifrån det kan du också räkna ut vilken precision som vore lämpligast när du köper en våg.

Precisionen är viktig

våg

Fysiologisk natriumklorid ska ju innehålla 0,9 % salt. Resten är destillerat vatten. Hur mycket NaCl behöver du för att tillverka en liter av lösningen? Det blir 9 gram salt.

Hur mycket tycker du att vikten på ditt uppvägda salt får avvika mot den vikt du behöver? Det kan ju aldrig bi exakt. Alltså – vilken variationskoefficient (CV) tycker du är lämplig att du håller dig inom? Max en procent kanske? Eller?

Vad ska vågen du använder dig av för uppvägning av saltet då ha för noggrannhet? Svaret på den frågan beror väldigt mycket på hur mycket fysiologisk natriumklorid du ska göra. Ju mer du gör, desto större mängder salt går år. Och då blir det lättare att hålla sin inom rätt CV.

En våg gör lösningen!

Jag har haft en del problem med att tillverka den agar som jag använder i mitt forskningsprojekt, vilket jag tror beror på två saker: jag har haft en dålig våg, och jag har tillverkat för små mängder agar vilket gjort att det varit svårt att mäta upp en korrekt mängd av ingredienserna. Vågen som kom i fredags kommer från ett företag som heter Teknovum. De säljer begagnad laboratorieutrustning, så om du vill ha en bra våg till rimligt pris kan du kolla med dem.

Begagnad våg utmärkt i ny forskning

våg

Jag har lyckats få bakterierna att växa, men inte riktigt i den mängd som jag skulle önska. Jag behöver förbättra receptet på min agar ytterligare, och första steget är just att jag införskaffat denna fina våg som är begagnad och alldeles utmärkt.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 14 januari, 2018 av in D.I.Y..
%d bloggare gillar detta: