Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Magnetsjukhus i Linköping – för hälsa och vård i världsklass

Om du har läst inlägget Biomedicinsk analytiker – vad arbetar en sådan med? så förstår du säkert att för att klara av vårt arbete med fortsatt hög kvalitet måste vi hela tiden fortbilda oss. Så i fredags hade vi på Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin (KITM) en utbildningsdag igen. Sist vi hade en kursdag på jobbet repeterade vi ju bland annat hjärt- och lungräddning. Den här gången var det en blandning av många olika teman. Bland annat pratade vår verksamhetschef om hur 2018 och kommande år ska se ut, både i hela Region Östergötland och för oss på KITM. Den stora framtidsgrejen verkar vara ett magnetsjukhus.

Magnetsjukhus för hälsa och vård i världsklass

År 2020 ska Region Östergötland ha ”hälsa och vård i världsklass,” berättade verksamhetschefen. Det här målet ska förverkligas bland annat genom att vi bygger ett magnetsjukhus som ska stå klart år 2020. Ett magnetsjukhus är ett sjukhus där all personalen vill stanna för att vi trivs i en bra arbetsmiljö, vi ägnar oss åt forskning och utbildning och sjuksköterskor ska ha möjlighet att vara i arbetsledande ställning. I juni det här året togs ett beslut i regionen om att en ”Förstudie kring magnetmodellen som en långsiktig strategi för kompetensförsörjning och förbättrad vårdkvalitet” ska göras i just denna fråga.

Magnetsjukhus

Ett magnetsjukhus är ett sjukhus där personalen stannar därför att de trivs. Kvaliteten är hög.

 

Life Science hus – ett labbhus för alla

För ganska länge sedan, långt innan jag började arbeta på KITM, hörde jag ryktet om planerna kring ett ”labbhus.” Det här visade sig vara sant. Region Östergötland planerar att bygga ett Life Science hus dit alla de laboratorier som idag finns utspridda inne i Universitetssjukhuset ska flytta in, och förmodligen befinna sig på ett och samma plan. Tanken är att det ska underlätta samarbete, provhantering och bättre användning av våra resurser så som personal och utrustning. Men inte bara det! Vi ska också ha forskningsprojekt och studenter – alltså våra blivande kollegor – i samma byggnad.

Tänk om…

Allt det här pratet om framtiden med LIfe Science hus och magnetsjukhus satte igång mina tankar rejält. Tänk om. Ja, tänk om!

Tänk om

sjukvården och inte bara Burger King hade kunnat ha drive in. En förare kommer åkandes med en sjuk familjemedlem, släpper av patienten på en perrong där sjukvårdspersonalen tar emot. Och sedan fortsätter föraren in i parkeringshuset, parkerar bilen gratis och kliver in på akuten. Kanske kan han åka ett tåg fram till dörren?

Tänk om

vi haft en rullbana genom hela sjukhuset, ett tåg, så att ingen behöver kunna hitta någonstans. Patienten kan scanna in en kod  på sin sittplats i tåget, en kod som finns på kallelsen inför läkarbesök. Tåget tar patienten dit han ska

Tänk om

varje patient haft ett interprofessionellt team omkring sig, bestående av allmänläkare, specialistläkare, biomedicinsk analytiker, sjuksköterska, undersköterska, kurator och fysioterapeut? Då hade samarbetet kanske lett till snabbare och mer effektiv vård, och väldigt  nöjda patienter?

Tänk om

vi som arbetar inom vården hade tillgång till inte bara dusch, utan också bastu, bassäng, te, kaffe, juice, frukt… en liten spaanläggning att slappa på efter en hård dag på labbet.

Tänk om

det forskningsprojekt som Jeffrey C. Hall, Michael Rosbach och MIchael W. Young fick Nobelpriset för i fysiologi eller medicinin 2017 leder till förbättringar för skiftarbetare? De tre amerikanarna har ju upptäckt hur vår inre klocka fungerar, ett protein som syntetiseras och bryts ner under dygnet och som därmed styr hur vi sover. Bland annat ljuset medverkar till att styra vår inre sovklocka. Skiftarbete kommer alltid behövas inom vården, men det är tungt att arbeta natt. Hur löser vi det i framtiden? Kanske kommer vårt samhälle delas upp i två, tre delar där nattarbetarna bara arbetar natt? Tänk om de får specialanpassade bostäder, matbutiker, restauranger och så vidare, där ljuset och livet anpassas efter deras skift? Tänk om de får ljus när det är mörkt ute, och mörker när det är ljust ute? Kanske bygger vi  en konstgjort utemiljö för nattarbetarna, med artificiellt ljus? Tänk om…

KÄLLFÖRTECKNING

1–3

1.
Olsson C, Ullgren H. Är Sverige redo för konceptet magnetsjukhus? Dagens Medicin. https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/03/30/ar-sverige-redo-for-konceptet-magnetsjukhus/. Published March 30, 2016. Accessed October 15, 2017.
2.
Region Ö. Utbildningsdag. Presented at the: Konferens; October 13, 2017; Linköping.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 oktober, 2017 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: