Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Svamp som bakteriell näring, matris och interferens

Idag är det fredag och vi har åter igen en härlig helg framför oss! Jag kommer att ägna min helg en hel del i laboratoriet, tänkte jag. De plockade växterna ligger fortfarande i sin tinktur och ska göra det ett tag till, så dem kan jag inte arbeta med ännu. Under tiden som gått sedan jag skrev om projektet sist har jag dessutom provat ett nytt recept på agar innehållande ett extrakt från en svamp, en typ av jästextrakt. Det såg jättebra ut, så jag odlade ut lite prover (en salig blandning av bakterier) på en agarplatta från Astrosweden med hemmagjord agar, och inkuberade den i 37 C.

Inkubatorn finns att köpa hos ScandiVet. Den är helt perfekt, lagom för att få plats på skrivbordet i mitt arbetsrum och rymmer både bägare och agarplattor. Dessutom har den en lampa. Det tog två dygn innan jag fick tillräckligt bra tillväxt, och det såg riktigt bra ut. På en del av plattan syns kolonierna tydligt.

 

På en annan del av plattan ser det nästan ut som om någon bakterie har svärmat. Intressant tyckte jag, och gjorde några gramfärgningar.

svamp

Tyvärr hade det skett något som påminde mig om en laboration jag gjorde på universitetet. Temat var okända prover: allmän odling. Min klasskamrat och jag odlade bakterier och gjorde många olika analyser, men i slutet visade det sig att det inte var en bakterie – utan en svamp! När jag mikroskoperade min agarplatta den här gången fanns visserligen bakterier, men framför allt fanns det en massa svamp.

Svamp som jästextrakt

Jag köpte mitt extrakt i en matbutik. Det är ett jästextrakt som är ett pålägg till smörgåsen, men ska ingå i receptet på agar. Nja, alltså inte just det här märket. Men jästextrakt ingår i receptet på agar. Ett jästextrakt är innehållet i en jästsvamp, men man har tagit bort cellväggen. Men, men… ska man ha ett bra jästextrakt ska det köpas från en professionell leverantör av laboratorieutrustning. I mitt jästextrakt växte svampcellerna som ogräs, det fanns många svampceller som var hela i det. Så den här helgen tänker jag göra ett nytt försök (eller två), med ett nytt recept.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 oktober, 2017 av i Mikrobiologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: