Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Hematopoes – kroppens fascinerande bildande av blod

Blodcellerna i vår kropp utvecklas i benmärgen. Därifrån tar de sig sedan ut i blodkärlen. I blodet mognar blodcellerna ännu mer. Denna process kallas för hematopoes. Detta är både ett system och en process. Med system menar jag att hematopoesen pågår i flera organ som tillsammans bidrar till hematopoesen, men på olika sätt. Med process menar jag att hematopoesen börjar, utvecklas och blir färdig.

Hematopoes

Hematopoes är bildandet av kroppens blodceller.

Hematopoes som process

Processen hematopoes består av tre delar. De tre delarna är de delar där de olika blodcellerna – ertrocyter, leukocyter och trombocyter – mognar. Detta är tre olika former av ”poeser.”

  • Erytropoes är då erytrocyterna, alltså de röda blodkropparna utvecklas och mognar.
  • Leukopoes; bildandet av leukocyter (vita blodkroppar).
  • Trombocytopoes; bildandet av trombocyterna som man ofta kallar blodplättar

Hematopoes som system

Vi börjar med att titta på systemet hematopoes. Det är ett system som består av fem delar. De fyra första delarna är fyra organ, medan den femte delen består av tre organ.

  • Benmärgen. Från början finns en enda stamcell. Utifrån denna stamcell bildas andra typer av omogna celler. Vissa av dem lämnar benmärgen i omoget tillstånd, exempelvis T-cellerna, medan andra, exempelvis B-cellerna, mognar i benmärgen.
  • Thymus. Här differentieras T-cellerna.
  • Lymfa. Detta är den vätska som finna i lymfkärlen. Genom lymfan färdas T-cellerna från thymus till lymfnoderna.
  • Blodet. Här finns främst de mogna blodcellerna och det är här de gör sitt jobb med att transportera syre och näring, värda ut koldioxid, styra hemostasen och vara en del av immunförsvaret. En del omogna celler finns också hos friska människor, jag tänker främst på retikulocyterna.
  • Den sista delen är den som består av tre organ: Mjälten bryter ner blodkroppar, levern bidrar med hormoner, bildar plasmaproteiner och tar upp och lagrar vitaminer, bryter ner gifter/läkemedel, samt njurarna som bland annat styr blodtryck, hematokrit och erytropoes.

Tillväxtfaktorer

Om du har läst mina tidigare inlägg om erytropoes och differentiering av blodceller, då känner du till de olika tillväxtfaktorerna, interleukinerna, hormonerna och transkriptionsfaktorerna som är med om att stimulera de olika blodcellernas utveckling. Har du missat det? Läs inläggen om erytropoesen och differentiering av blodceller!

Källa:

Beshara, S. Trombopoes. Karolinska Institutet. Equalis.se. 2011-03-10. (Hämtad 2017-10-04).

Olofsson, T. Blodbildning och hematopoetiska tillväxtfaktorer. Läkemedelsverket. 2000. (Hämtad 2017-10-04).

Vorkapic, E. Blodceller/morfologi/funktioner/poeser. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-03-09.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 oktober, 2017 av i Hematologi och märktes , , , .
%d bloggare gillar detta: