Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Epigenetik – dina barns framtid avgörs innan du ens blivit gravid

EpigenetikHar du läst inlägget Farmakologi är läran om läkemedel och deras funktionsförändrande effekter? Jag berättar en hel del om farmakogenetiken där, och nu ska vi titta på just farmakogenetiken, men ur en helt ny vinkel. Vi kopplar ihop farmakologenetiken med molekylärbiologin. Då får vi epigenetik.  För dig som kanske inte vet kan jag berätta att molekylärbiologi är läran om biologiska funktioner på molekylär nivå. 

Du har säkert hört uttrycket ”arv och miljö.” Det är ett uttryck som förekommer allt oftare. Idag verkar det vara ganska uppenbart att få tillstånd orsakas av bara våra gener eller endast miljön vi växer upp i. Forskningen blir allt mer övertygad om att det är en kombination mellan dessa två som gör oss till dem vi är. Men vad är det då som kopplar samma vårt genetiska arv med vår miljö? Jo, det kallas för epigenetik.

Epigenetik – adaptorn mellan vår miljö och våra barns gener

Miljön vi växer upp i förändrar inte våra gener. Men den kan förändra våra geners uttryck. Och ännu häftigare – och kanske skrämmande – är att miljön som vi lever i kan avgöra hur våra barns gener uttrycks. Hur du lever idag kan alltså avgöra vilka av dina barns gener som tystas och vilka som uttrycks när de blivit vuxna och skaffat sig sina egna liv. Det är det här som kallas för epigenetik. Du minns kanske inlägget om genens uttryck, där jag beskriver hur metylering, deaminering, fosforylering och så vidare påverkar genens uttryck? Det här är en viktig del av epigenetiken.

Forskning har visat att råttor som saknar moderskärlek från sin råttmamma också utvecklar mer stresshormoner än de råttbarn som får kärlek av sin mamma. De gener som syntetiserar stresshormoner uttrycks alltså mer. 

Stroke, diabetes, psykisk ohälsa…

På samma sätt finns det studier som gjorts bland oss människor, och som tyder på att en gravid kvinnas levnadsvillkor kan påverka fostret. När barnet blivit vuxet kan exempelvis stroke och diabete utvecklas som ett resultat av moderns levnadsvillkor. Även depression och annan psykisk ohälsa kopplas till föräldrarnas levnadsvillkor.

…och anpassning, nya hjärnceller och bättre minne

Men epigenetiken möjliggör också vår anpassning till världen som den ser ut idag.Det är troligen också så att ju mer vi människor aktiveras, desto fler hjärnceller få vis, och mängden hjärnsubstans ökar. Vi kanske skulle kunna förebygga demens på detta sätt i framtiden.

Det du äter och dricker kan ändra genens uttryck

Men vad är det då som driver en sådan förändring av genens uttryck? Ett exempel är ämnet nikotinamid som finns i (vissa) viner. Ämnet påverkar syntesen av vissa enzymer i vår kropp, och dessa enzymer kan sedan bidra till att acetylering. Om du ahr hängt med i bloggen under en tid vet du säkert att det finns många olika enzymer i kroppen och att dessa kan öka eller minska av flera olika anledningar.

Sjukvård, friskvård… epigenetik?

Hur kommer framtidens sjukvård och friskvård att se ut? I början av min utbildning vid det biomedicinska analytikerprogrammet fick vi bland annat ett par föreläsningar om hälsans villkor och de olika hälsoteorierna. Sjukvården har en enorm uppgift framför sig; befolkningen ökar, antalet äldre ökar, samtidigt som vi saknar sjukvårdspersonal. Forskningen för ständigt framsteg och kanske

Kanske kommer vi i framtiden att slippa farmaka och behöva lägga mer fokus på vad vi äter, hur vi tränar, sover och umgås? Jag tror att den framtida rollen som biomedicinsk analytiker kommer att sträcka sig långa utanför laboratoriets metoder och den farmakologiska forskningen. Det gäller för resten hela sjukvården; allt från läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, undersköterskor och beteendevetare också för den delen. Vad tror du?

Genterapi

Det forskas mycket kring konsten att laga skador på gener som anses vara ”skadade.” Dessa metoder kallas för genterapeutiska. Bland dessa nämns, intressant nog, bland annat Carl Junes Chimeric Antigen Receptor T-cell Therapy.

Läs gärna artikel ”Ny genteknik väcker etiska frågor” skriven av Anders Nilsson. Den publicerades 2016 i tidsskriften Medicinsk Vetenskap, men jag hittade den på Karolinska Institutets sida. Hur tror du att genetiken kommer att utvecklas i framtiden, och hur ska vi tänka kring detta etiskt?

Källa:

Davis. T. Epigenetik: Molekyer och minne. Epigenetik? Forskningswebbplats För allmänheten. The Epigenome Network of Excellence: ett europeiskt forskarnätverk avsett att stödja framstående forskning inom det snabbt växande epigenetikområdet. (Hämtad 2017-10-01),

Davis. T. Epigenetiken på Europaturné. Epigenetik? Forskningswebbplats För allmänheten. The Epigenome Network of Excellence: ett europeiskt forskarnätverk avsett att stödja framstående forskning inom det snabbt växande epigenetikområdet. (Hämtad 2017-10-01),

Davis. T. Hur kan epigenetiken påverka våra liv? Epigenetik? Forskningswebbplats För allmänheten. The Epigenome Network of Excellence: ett europeiskt forskarnätverk avsett att stödja framstående forskning inom det snabbt växande epigenetikområdet. (Hämtad 2017-10-01),

Fredholm, L. Föräldrarnas svält formar barnens gener. Forskning och Framsteg. 2009-04-01. (Hämtad 2017-10-01). 

Reardon, S. Poverty linked to epigenetic changes and mental illness. Nature. International weekly Journal of science. 2016-05-24. (Hämtad 2017-10-01). doi:10.1038/nature.2016.19972

Romare, P. Vill du veta mer om genetik och epigenetik? Fokus Forskning. Lunds Universitets Forskningsmagasin. 2014. (Hämtad 2017-10-01).

Gentekniknämnden. Genteknk.nu Genterapi är olika metoder för att reparera skadade gener. Karolinska Institutet Science Park. 2017-06-22. (Hämtad 2017-10-01)

Förslag på fördjupande läsning: 

Weinhold, B. Epigenetics: The science of change. Enviromental Health Perspectives.2006 Mar; 114(3): A160–A167.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 oktober, 2017 av i Farmakologi, Molekylärbiologi och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: