Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Virus: sju steg som visar hur de gör för att smitta och plåga dig i vinter

Här kommer ett inlägg som skulle ha publicerats någon gång under hösten 2014, då jag läste termin 3 vid det biomedicinska analytikerprogrammet. Temat är mikrobiologi. Mikrobiologi är läran om mikroorganismer; bakterier, virus, svamp och kanske nån parasit. Just det här inlägget handlar om virus och hur deras livscykel ser ut. Ordet virus betyder gift, och det är ju ett bra ord för något som kan göra oss sjuka.

Ett virus livscykel består av sju steg

Virusets livscykel består av sju steg.

 1. Absorption

  Detta är det stadium då viruset binder till en receptor. Viruset har alltid en eller flera receptororer som det kan binda till på den eukaryota cellytan. Receptorerna är antingen specifika för viruset (då är det bara viruset som kan binda in till receptorn) eller så är receptorerna generella (vilket innebär att flera andra ämnen också kan binda in till dem). Bindningen mellan virus och receptor styr vad, vem och vilka som kan infekteras av viruset.

 2. Penetration

  Detta är fasen då viruset tar sig in i cellen. Det sker genom endocytos eller fusion. Fusion är när det finns fusionsproteiner i virus och cell, de gör så att höljet (på ett höljebärande virus) smälter samman alltså fuserar med cellen. Viruset kommer in. Endocytos är vanligare för nakna virus utan hölje. Det sker helt normalt inom en mänsklig cell vilket tyvärr gör det möjligt för viruset att åka snålskuts med ett annat ämne in i cellen. Det är alltså ett ämne som i alla fall ska in i cellen via just endocytos som får med sig viruset in i cellen.

 3. Avklädnad/uncoating

  I den här tredje fasen – som är beroende av att miljön runt viruset nu har rätt pH-värde – frigörs virusets genom inne i vår cell. Virus som innehåller DNA försöker ta sig in i cellkärnan, medan virus som innehåller RNA släpps ut i cellens cytoplasma. Kapseln runt viruset förstörs alltså.

 4. Replikation

  I den fjärde fasen replikerar virusets DNA. Det här sker på olika ställen i cellen beroende på om viruset består av DNA eller RNA. Ett DNA-virus replikerar i den eukaryota cellens kärnan, medan ett RNA-virus replikerar i cytoplasman.

 5. Translation

  Sedan sker translationen, och den sker precis som replikationen på olika platser i cellen. DNA-virusets translation sker i cellkärnan, RNA-virusets translation sker i cytoplasman.

 6. Sammansättning

  Den sjätte och näst sista fasen i virusets livscykel innebär att virusets gener och replikationsproteiner tar sig till våra cellers membran eller endoplasmatiska retikulum.  Där sätts allting ihop och blir till nya viruskomponenter. Här bildas det alltså exempelvis kapsider. Nu har det bildats fler virus!

 7. Frisättning/Mognad

  När hela processen är klar sker det sista och sjunde steget. Viruset är färdig, vilket kallar för att det är moget. Nu kan vår cell som har varit virusets värd gå sönder vilket i så fall innebär att cellen lyserar och dör. Det är de nakna virusen som orsakar detta. De virus som kallas för höljebärande tar sig i stället ut ur cellen genom så kallad knoppning. från antingen cellmembranet (det yttre) eller från kärnmembranet (cellkärnan membran). Då kommer viruset att omges av ett membran.

virus

Källa:

Karlsson Hedestam, G. Kompendium i virologi. MTC, Karolinska Institutet. 2008. (Hämtad 2017-09-05).

Nordgren J. Virologi 1. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-26.

Tips på fördjupande läsning: 

Virology Journal.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 september, 2017 av i Infektion, Mikrobiologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: