Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Tinktur – en metod att extrahera antibiotika ur medicinalväxter

Idag är det söndag, och regnet öste ner utanför rutan i morse. Det är med andra ord en perfekt dag att sitta hemma och smålabba lite 🙂 Jag använde dagen till att göra en tinktur, som en del i min egen forskning; DIYProject: Help discover new antibiotics through citizen science. Här kommer en beskrivning både av vad en tinktur är för något, vad man använder den till och hur jag gjorde. Det är väldigt enkelt.

Jag gick igenom mina torkade växter, och malde ner dem en och en med hjälp av min mortel. Det blev till ett fint pulver, nästan som mjöl. Efter varje växt som jag malt tvättade jag ur morteln ordentligt, ovh spritade av både den och pistillen.

Lönnbladen maldes med hjälp av morteln.

Sedan hällde jag upp lite (knappt synbart på bilden här) 40 %-ig sprit i en ren 100-mL bägare som du kan köpa från ScandiVet om du vill göra den här laborationen hemma.

In i bägaren som finns att köpa hos ScandiVet hälldes lite 40-procentig sprit.

Med hjälp av en våg som har två decimalers noggrannhet vägde jag upp den krossade växten. Den krossade växten fördes sedan över till ett rör (microtube 2 mL flat cap från LabTeamet). Sedan pipetterade jag över spriten till röret. Röret stängdes, daterades och placerades i sin box igen.

Tinktur

Microtube 2 mL flat cap från LabTeamet fylldes med krossad växt och sprit.

En tinktur är en långsam metod

Nu ska denna tinktur står här i 8 veckor innan jag kan testa och se om växterna har någon antibiotisk effekt eller inte. Under dessa veckor måste jag vända lite på rören varje dag så att alla växtdelar får dra i spriten.

Under veckorna kommer jag också bland annat att testa ett par recept på en agar till mina agarplattor, nu när jag tror mig ha bra ingredienser hemma. Cryoboxen som ska bli mitt frysta bakterie-bibliotek ska också sättas ihop. Spektrofotometern ska också byggas klart innan jag kan börja med mina tester.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 27 augusti, 2017 av in Mikrobiologi.
%d bloggare gillar detta: