Växterna får torka

Så här gjorde jag med växterna som jag plockat till mitt forskningsprojekt. Barren plockades av sin kvist, rönnbären delades i mitten, bladen skars i bitar. Allt detta för att de ska torka snabbare.

Rönnbären delades på mitten med hjälp av en skalpell.

Sex petriskålar, som finns att köpa in från Astrosweden, togs fram. De märktes först in i botten med vattensäker penna med texten ”Förvaring. Växter. Torkning” eftersom det är detta jag kommer att använda just de här sex petriskålarna till. Senare kommer jag också att använda petriskålar till att göra agarplattor (i mängder), men det sker senare.

Sedan togs en tejpbit fram, även den placerades på botten av petriskålen med växtens diarienummer och en förklarande text nedskriven.

 

Så här såg de sex petriskålarna ut när jag arbetat klart med dem; hoptejpade för att locket ska sitta säkert. Här ligger nu växterna och torkar, tills dess att de är färdiga att blandas med sprit.

Diarienumret säger när växten plockades (datum) och när i turordningen den plockats. Jag kan tänka mig att diarienumren kommer av ha lite högre siffror om några år, tex 201216-2043. Det är verkligen roligt att yrket som biomedicinsk analytiker både gav mig ett arbete och ett riktigt häftigt fritidsintresse!

Vad tycker du?