Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Herbarium: Samla på växter, torka dem och forska fram ny antibiotika

Ett herbarium är som ett arkiv fyllt av torkade växter. Och jag samlar ju på och torkar växter som en del av mitt forskningsprojekt: DIYProject: Help Discover New Antibiotics through Citizen.  Om du läst mina tidigare inlägg vet du vad jag har plockat. Nu har jag fortsatt med att preparera växterna för att de ska kunna torkas och sparas.

herbarium

Rönnbären delades på mitten med hjälp av en skalpell.

Barren plockades av sin kvist. Jag slängde kvisten och sparade barren. Men vid något tillfälle kan det ju ara intressant att spara på kvisten i stället. Rönnbären delades i mitten, bladen skars i bitar. Både bären och bladen sparades. Men jag ville att växdelarna skulle torka snabbare, det var därför jag delade allt i bitar.

Sex växter är början på mitt herbarium

Sex petriskålar, som finns att köpa in från Astrosweden, togs fram. De märktes först i botten med hjälp av en vattensäker penna med texten ”Förvaring. Växter. Torkning” eftersom det är detta jag kommer att använda just de här sex petriskålarna till. Senare kommer jag också att använda andra petriskålar till att göra agarplattor (i mängder), men det sker senare.

Därefter  togs en tejpbit fram, även den placerades på botten av petriskålen med växtens diarienummer tillsammans med en beskrivning av innehållet nedskriven. Att ha ett herbarium kräver ordning, så att växterna inte bandas ihop!

Så här såg de sex petriskålarna ut när jag arbetat klart med dem; hoptejpade för att locket ska sitta säkert. Här ligger nu växterna och torkar, tills dess att de är färdiga att blandas med sprit.

herbarium

Diarienumret har jag skapat själv, utifrån vad jag vill att det ska berätta för mig. Det säger när växten plockades (datum) och när i turordningen den plockats. Jag kan tänka mig att diarienumren kommer av ha lite högre siffror om några år, tex 201216-2043. Det är verkligen roligt att yrket som biomedicinsk analytiker både gav mig ett arbete och ett riktigt häftigt fritidsintresse som faktiskt kan göra skillnad!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 25 augusti, 2017 av in D.I.Y..
%d bloggare gillar detta: