Optiken är på plats

I helgen åkte jag och maken till MakerSpace lokal här i Linköping för att fortsätta bygga på spektrofotometern som jag ska använda i mitt forskningsprojekt DIYProject: Help discover new antibiotics through citizen science. Vi borrade hål för lampan, linsen och diffraktionsgittret med hjälp av hålsåg, och limmade dem på plats. Under tiden var det någon tunn liten kabel som gick sönder i lampan, så vi fick löda fast den vilket gick bra.

Sedan förborrade vi små hål i höljet (lådan som består av spånskivor) och skruvade ihop några av väggarna. Då kunde vi testa att lampan, linsen och diffraktionsgittret samspelar med varandra som de ska. Vi hade en liten vit låda som vi använde som bakgrund för att titta på ljusets färger alltså våglängderna som spreds från diffraktionsgittret.

våglängdena syntes dåligt när ljuset gick rakt igenom
Vi såg inte de olika våglängdernas färger så bra när diffraktionsgittret stod på sådant sätt att ljuset gick rätt igen.

Det visade sig att vi inte kan ha gittret i rak vinkel, vi är tvungna att ha en helt annan vinkel på väggen som håller upp diffraktionsgittret än vi hade tänkt oss.

Optik
Den korrekta vinkeln för att få fram våglängderna tydligt var helt annorlunda mot hur vi hade tänkt oss det.

Nu ska limmet torka, jag kommer måla med lite svart färg över limmet och så fortsätter vi att bygga lite till senare igen.

plats för gitter
På plats.Om du tittar noga på bilden ser du två tunna blyertsstreck. Det är där gittret ska sitta.

 

3 kommentarer

  1. I love this project! If you write up a summary/how-to that is comprehensive and provides clear instructions (parts and/or measurements), I’d be happy to feature this on diy-bio.com.

    1. Hi Jake, happy to see you here and that you like the project. I will write more in detail later on, then I have tried it. I am pretty sure how to do it, but things may change on the way. Keep coming back to my blog, let´s keep in touch I´ll write more about this soon. I relly liked you web page.
      Maggie

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.