Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

MIC (Minimum Inhibitory Concentration) dödar bakterierna

När jag skrev mitt senaste inlägg om forskningsprojektet DIYProject: Help discover new antibiotics through citizen science, som jag håller på med här hemma kom jag ihåg en laboration som jag gjorde på universitetet. Jag berättade aldrig om den laborationen för dig, kanske för att det var så fasligt mycket att göra ändå. Men laborationen var på temat mikrobiologi. Du vet säkert att mikrobiologi är läran om mikroorganismer; bakterier, virus, svamp och kanske nån parasit. Just den här laborationen handlade specifikt om antibiotikaresistens och minimum inhibitory concentration, alltså MIC. På svenska betyder det minsta hämmande koncentration.

Vad är MIC?

MIC är den minsta koncentrationen av en viss antibiotika som behövs för att ta död på en viss bakterie. Vi gjorde helt enkelt en laboration där vi laborerade fram MIC-värdet för en viss antibiotika kontra en viss bakterie. Laborationen var både intressant och väldigt viktigt, med tanke på hur mycket antibiotikaresistens vi har i världen idag. Dessutom har laborationen också blivit viktig för mig i min egen forskning som jag ska göra här hemma. Därför tänkte jag berätta om laborationen nu, även om det är länge sedan vi gjorde den (termin 3). Tur att jag har kvar alla papper, både de jag fått från universitetet och de arbeten och anteckningar jag skrivit själv under min utbildningstid.

Laborationen

Att ta reda på ett antibiotikums MIC-värde är ganska lätt. Du ska kunna göra en spädningsserie, ha en buljong som näring för bakterierna och antibiotika i vätskeform. Det är antibiotikan som ska seriespädas så att dess koncentration sträcker sig från 100 ug/mL till 1 ug/mL. Men nej, du ska inte ha 100 provrör. Spädningen ska göras så att koncentrationen av antibiotika halveras mellan varje rör (100; 50; 25; 12,5 ug/mL och så vidare… )

mic

Vi började med att räkna ut spädningsfaktorn för antibiotikan som skulle spädas mellan varje rör. Sedan pipetterade vi ner lika mycket buljong i alla provrör. Därefter tillsatte vi antibiotika i det första röret och gjorde spädningsserien. Sist av allt gjorde vi en bakteriesuspension och tillsatte en droppe av suspensionen till varje rör. Koncentrationen av buljong och bakterier var alltså densamma i alla rören, medan koncentrationen av antibiotika skiljde såg åt. Rören inkuberades i 37 C över natten.

Tolkningen av Minimum Inhibitory Concentration

Dagen därpå tittade vi på rören (med blotta ögat). De stod i ordning, med röret vars antibiotikakoncentration var högst längst till vänster. Ju längre till höger ett rör stod, desto lägre var koncentrationen av antibiotika i det. Innehållet var grumligast i det rör som stod längst till höger eftersom dess koncentration av antibiotika var lägst. Bakterierna hade förökat sig. Men ju högre koncentrationen av antibiotika var i ett rör (ju längre till vänster ett rör stod), desto färre bakterier fanns det i röret. Flera rör till vänster var helt klara; där hade ingen bakterietillväxt skett eftersom antibiotikan tagit död på dem.

Nu gällde det att hitta det första röret, räkna från höger, som var helt fritt från bakterier. I det röret har antibiotikan dödat alla bakterier, samtidigt som det innehåller så lite antibiotika som möjligt. I röret till höger om det fanns det ett rör med bakterier och det är ju dumt om man vill bota en bakteriell infektion. I röret till vänster fanns det i stället ett rör som också var utan bakterier men med mer antibiotika än nödvändigt, och det är ju också dumt. Så precis det där röret där alla bakterier är döda (buljongen är helt klar) med minsta möjliga mängd tillsatt antibiotika är röret med rätt MIC-värde för testad antibiotikasort.

Kolla spädningsfaktorn – och räkna ut koncentrationen

Vi tittade på vilken spädningsfaktor som använts, och utifrån det räknade vi fram koncentrationen av antibiotika i röret. Koncentrationen uttrycks i ug/mL eller enligt S, I och R. Bokstaven S står då för att bakterien är känslig (från engelskans sensitive) mot antibiotikan, I står för mittemellan eller varken eller (intermediate), medan R står för resistent. Om du använder sig av bokstäverna måste också ha en tabell som mall. Detta för att kunna avgöra var gränserna för känslig, mellan oc resistent går.

Oavsett vlken enhet du väljer så är det detta som är en antibiotikas Minimum Inhibitory Concentration. Utifrån MIC-värdet bestäms vilken koncentration av antibiotika en patient ska ha för att helt säkert få död på alla bakterier utan att antibiotikan överdoseras. Jag kommer att räkna på MIC-värdet i mitt forskningsprojekt.

Källa: 

Forslund, T. Antibiotikaresistens. Laboration. Linköpings Universitet. Oktober 2014.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Antibiotika. 2016-08-12. (Hämtad 2017-10-07).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 juli, 2017 av i Mikrobiologi och märktes , .
%d bloggare gillar detta: