Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

DIY Project: Help Discover New Antibiotics through Citizen Science

Det finns ett kul forskningsprojekt som pågår över hela världen just nu, och som vem som helst kan delta i. Målet med projektet är att hitta ny antibiotika (du screenar efter antibiotika), och det behövs ju verkligen med tanke på all resistens som utvecklas. Projektet heter DIYProject: Help Discover New Antibiotics through Citizen Science. Just det här med ”citizen science” gör det riktigt kul. Det här gör man nämligen hemma, som en gör-det-själv-grej. Eller som det heter på engelska; Do It Yourself (DIY).

Beställ ett kit och gör det enkelt för dig…

Det går att beställa små färdiga kit på nätet som du kan använda, om du inte är intresserad av att engagera dig i DIY-rörelsen. Du går ut i naturen och plocka på dig blad, rötter, bark, jord, insekter, blommor, svamp eller vad man nu vill.  Dessa krossas och placerar på en agarplatta med bakterier. Sedan testar du om det man har plockat har någon dödande effekt på bakterierna.

…eller bygg ditt eget laboratorium DIY

Jag kommer inte att beställa något kit. I stället kommer jag att – med mina kunskaper som legitimerad biomedicinsk analytiker – bygga upp labbet jag behöver här hemma och sedan utveckla ett standardiserat sätt att arbeta. I äkta DIY-anda! Resultatet kommer att sparas i en databas, och självklart delar jag med mig av resultatet här i bloggen (CUDOS).

Mitt laboratorium

I mitt laboratorium, som jag har byggt upp själv i äkta DIY-anda, har jag en massa schyssta saker som hjälper mig med mitt forskningsprojekt. Jag har tusentals provrör och en magnetomrörare som du kan få tag på via LabTeamet, en bägare, en e-kolv och en inkubator som du får tag på via ScandiVet, en toppenfin våg som finns att köpa begangad från Teknovum, och en massa petriskålar, objektglas och finfina saker att rengöra mitt mikroskop med vilket du kan köpa av AstroSweden. Dessutom finns det också en del nödvändiga kemikalier, en pincett, en pipett, rörställ och ett kylskåp… bland annat. Jag håller på att bygga en spektrofotometer som ska användas vid en senare del av laborationen.

Trial and error fixade buljongen

Jag försöker att göra så mycket jag kan själv. Det betyder att jag arbetar via ”trial and error” och ”DIY.” Jag testar, observerar resultatet och mina felkällor och så gör jag om det. Allt jag gör skriver jag ner i en laborationsdagbok. Så håller jag på tills det blir rätt. Hittills har jag lyckats bra med att få till receptet på en buljong. Den kan du använda som bara buljong för odling av bakterier om du vill, eller som en del i en agar. Om du vill ta del av mitt buljongrecept finns det att läsa här: Buljong – ett recept för mikrobiologisk odling av bakterier på agarplatta. 

En egen kryobank

Jag har också försökt mig på att göra en hemmagjord variant av en kryobank alá DIY. Jag har alltså fryst ner bakterier – i det här faller av typen stavar från kattens feaces. Jag blandade till en 50 %-ig lösning glycerol och frös ner bakterierna i den. En vecka senare levde de forfarande, men försöker pågår ännu. Jag har ytterligare fyra rör nedfrysta och ska testa ett rör varje vecka.

Hoppas att du vill hänga på och bygga upp ett eget labb hemma. Och tänk på CUDOS – dela med dig av dina forskningsresultat!

På den här bilden verkar bakterien vara känslig mot alla tre typerna av antibiotika. Men det är inte helt säkert att det är så; känslighet och resistens har olika värden (olika diameter i millimeter kring disken) beroende på typ av bakterie och typ av antibiotika. Om din disk ser ut så här ska du rapportera resultatet till experterna, exempelvis något företag som utvecklar läkemedel.

Källa:

Forslund, T. Antibiotikaresistens. Laboration. Linköpings Universitet. Oktober 2014.

Diy-bio. For DIYbio & Biohackers. 2017. Detta är en riktig stjärna till källa för oss som vill bygga labbutrustning och labba hemma!!! Så kolla gärna in länken.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 juli, 2017 av i D.I.Y., Mikrobiologi och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: