Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

MakerSpace

I början på sommaren gick jag med i en förening som heter MakerSpace. Det är både en förening och en rörelse skulle jag vilja säga, rörelse som i movement. Det startades i USA, jag tror för ca 10 år sedan, med att hackare (som hackade datorer) träffades och utbytte erfarenheter. I början gjorde de sådant som var olagligt, sedan utvecklades det till laglig verksamhet. Folk började nämligen upptäcka att de ville lära sig mer. Plötsligt ville de inte bara kunna hacka datorer, utan också bygga saker. För ca tre år sedan kom rörelsen till Sverige och sedan dess har den spridit som som en löpeld genom landet. MakerSpace finns på flera orter.

Självlysande bakterier och genteknik

Här kan du träffa och utbyta erfarenhet och kunskap med andra som också vill ägna sig åt kreativa saker; göra självlysande växter, labba med DNA, väva, göra smycken, bygga en cykel och så vidare. I Stockholm har de ett biolabb där vem som helst – även utan utbildning – kan komma och lära sig laborera på olika sätt, tex göra självlysande bakterier. Du kan också testa dina gener för att se om du är laktosintolerant eller inte.

Att bygga ett laboratorium

Här i Linköping tänkte jag tillsammans med andra i föreningen bygga upp ett labb från grunden. Exakt hur det kommer att göras och vad som kommer att byggas upp vet jag inte än. Alldeles innan sommaren träffade jag två studenter som doktorerat vid universitetet. Vi tog en fika och pratade lite om vad man kan göra, om vi kan mötas någonstans och bilda en grupp för att tillsammans bygga upp ett laboratorium. Precis som på universitetet, det är interprofessionellt lärande. Det finns tillräckligt mycket kompetens hos MakerSpace Linköping för att bygga en raket och åka till månen. Om man skulle vilja göra det. Doktorander, ingenjörer, mekaniker, folk som kan bygga 3D-skrivare, och så vidare. Jag gick en kort kurs i 3D-skrivning en av kvällarna, en sådan kan man använda till mycket. Man kan bygga vad som helst faktiskt.

DIYProject går i äkta MakerSpace-anda

Min tanke med att bygga upp ett labb från grunden är att det dels är spännande. Det ger en mycket djupare förståelse för hur saker faktiskt fungerar, vad de är gjorda av. Dessutom eggar det fantasin ganska mycket; kan man bygga en ny maskin som kan saker ingen annan maskin kan? Och så kanske man skulle kunna forska på något. Tex DIYProject: Help discover new antibiotics. Kunskap kan spridas vidare. Det jag använder till att bygga en centrifug kanske någon annan vill använda som en del i sin cykel? Det hade varit fantastiskt kul om du kunde komma till biolabbet, labba lite, och se om du kanske vill arbeta med att labba i framtiden och därför utbilda dig till biomedicinsk analytiker. Det är ett fantastiskt yrke!

Jag har börjat delta i projektet som går ut på att söka efter antibiotika. Det finns en beskrivning över hur jag jobbar, läs gärna den: DIYProject: Help discover new antibiotics through citizen science.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 juni, 2017 av i D.I.Y. och märktes .
%d bloggare gillar detta: