MakerSpace

I början på sommaren gick jag med i en förening som heter MakerSpace. Det är både en förening och en rörelse skulle jag vilja säga, rörelse som i movement. Det startades i USA, jag tror för ca 10 år sedan, med att hackare (som hackade datorer) träffades och utbytte erfarenheter. I börjangjorde de sådant som var olagligt, sedan utvecklades det till laglig verksamhet. Folk började upptäcka att de ville lära sig mer. Plötsligt ville de inte bara kunna hacka datorer, utan också bygga saker. Datorer och annat. För ca tre år sedan kom rörelsen till Sverige och sedan dess har den spridit som som en löpeld genom landet. MakerSpace finns på flera ställen i landet.

Här kan man träffas och utbyta erfarenhet och kunskap med andra som också vill ägna sig åt kreativa saker; göra självlysande växter, labba med DNA, väva, göra smycken, bygga en cykel och så vidare. I Stockholm har man ett biolabb där vem som helst – även utan utbildning – kan komma och lära sig laborera på olika sätt, tex göra självlysande bakterier eller testa sina gener för att se om man är laktosintolerant eller inte.

Här i Linköping tänkte jag tillsammans med andra i föreningen bygga upp ett labb från grunden. Exakt hur det kommer att göras och vad som kommer att byggas upp vet jag inte än. Alldeles innan sommaren träffade jag två studenter som doktorerat vid universitetet. Vi tog en fika och pratade lite om vad man kan göra, om vi kan mötas någonstans och bilda en grupp för att tillsammans bygga upp ett laboratorium. Precis som på universitetet, det är interprofessionellt lärande. Det finns tillräckligt mycket kompetens hos MakerSpace Linköping för att bygga en raket och åka till månen. Om man skulle vilja göra det. Doktorander, ingenjörer, mekaniker, folk som kan bygga 3D-skrivare, och så vidare. Jag gick en kort kurs i 3D-skrivning en av kvällarna, en sådan kan man använda till mycket. Man kan bygga vad som helst faktiskt.

Min tanke med att bygga upp ett labb från grunden är att det dels är spännande. Det ger en mycket djupare förståelse för hur saker faktiskt fungerar, vad de är gjorda av. Dessutom eggar det fantasin ganska mycket; kan man bygga en ny maskin som kan saker ingen annan maskin kan? Och så kanske man skulle kunna forska på något. Kunskaper kan spridas vidare. Det jag använder till att bygga en centrifug kanske någon annan vill använda som en del i sin cykel? Det hade varit fantastiskt kul om du kunde komma till biolabbet, labba lite, och se om du kanske vill arbeta med att labba i framtiden och därför utbilda dig till biomedicinsk analytiker. Det är ett fantastiskt yrke!

 

Vad tycker du?