Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Yrkesstolthet är en härlig känsla vi biomedicinska analytiker känner

Biomedicinsk analytiker – vad arbetar en sådan med? Jo men, just nu arbetar jag på klinisk immunologi och transfusionsmedicin (KITM), och det känner jag verkligen yrkesstolthet över att få göra. Det har att göra med att jag är medveten om den kompetens jag utvecklat genom min utbildning, att min yrkeslegitimation betyder så otroligt mycket för mig och för patienten. Jag arbetar också etiskt.

Här på KITM har jag tidigare gjort tre veckors VFU som en del av min utbildning, Men i våras började jag alltså arbeta. 

yrkesstolthet

På komponentberedningen delas blodet upp

Jag började med upplärning på komponentberedningen där vi tar emot blodet från blodtappen och våra två blodbussar. Blodets olika komponenter separeras så som jag beskrev i ett inlägg från min VFU. Jag jobbar tvåskift alla veckans vardagar; 7;30 – 16:30, eller 12:45 till 21:45. Och så är jag ledig alla helger.

Att ha kunskapen att ”göra trombocyter”…

Efter att ha arbetat ett tag på komponentberedningen blev jag också upplärd på att ”göra trombocyter.” Jag tar alltså hand om alla buffy-coat-påsar och bearbetar dem för att få påsar med ett trombocytkoncentrat. Här är arbetstiden alltid 07:30-16:30. Inga helger. Framåt hösten ska jag dessutom lära upp mig på akutlabb, och eftersom det är en dygnet-runt-verksamhet kommer jag få jobba alla möjliga tider då.

…får mig att känna riktig yrkesstolthet!

Den största skillnaden mellan att vara student och anställd är (förutom lön i stället för lån) stoltheten som jag känner över att vara biomedicinsk analytiker. Det känns häftigt att veta att jag exempelvis i onsdags gjorde 12 påsar med trombocyter (blodplättar) som kan rädda livet på 12 personer. Det har gått snabbt att komma in i verksamheten och jag har redan fått vara med och handleda studenter. Det är både spännande, roligt och utmanande. Studenterna hjälper mig att komma ihåg det jag lärt mig på universitetet och ställer frågor som gör att jag inte börjar arbetar på rutin.

Internkontroller garantera kvalitet

Varje vecka gör vi flera internkontroller. Både helblods- och inlinepåsar kontrolleras (alltså det jag i tidigare inlägg kallade WB- och NPT-påsar). Då väger vi dem för att se att vikten ligger innanför ett bestämt referensintervall. Sedan centrifugeras de och pressas varpå plasma respektive erytrocyter (röda blodkroppar) vägs. Även de påsarnas vikt ska ligga innanför ett visst referensintervall. Sedan ska olika EDTA-rör med erytrocyter, buffy-coat respektive trombocyter analyseras av klinisk kemi. Erytrocyterna och plasman ska dessutom också analyseras på vår egen avdelning, med hjälp av flödescytometri. Då använder vi polypropenrör. Det vi analyserar är antalet trombocyter och leukocyter, samt Hb-värdet och erytrocytvolymfraktionen.

Lästips. Svensk förening för klinisk immunologi och transfusionsmedicin har in intressant webbsida där du hittar mycket nyttig information.

 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 juni, 2017 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: