Vi har börjat bygga

Jag och maken fortsätter att bygga på spektrofotometern som ska användas i mitt forskningsprojekt DIYProject: Help discover new antibiotics through citizen science. Nu har all utrustning förutom voltmetern kommit. Den köper jag vid ett senare tillfälle. Jag har en multimeter hemma som jag ska använda för att se att allt fungerar när det är färdigt, och när det fungerar köper jag en voltmeter som ska sitta i spektrofotometerns lock. Här kommer i alla fall några bilder som visar all övrig elektrisk och optisk utrustning.

Vill du se hur kopplingschemat ser ut, så finns det i artikeln jag läst (titta i källförteckningen nedan).

Nu har vi dessutom också börjat bygga lådan som spektrofotometer ska vara i. Bitarna sågades ut igår, med hjälp av en bandsåg. Under de kommande dagarna ska de limmas ihop och målas i en matt svart färg. Valet av färg är viktig eftersom den ska se till att ljuset från lampan inte reflekteras mot väggarna.

1. I utrymmet längst till vänster kommer all elektronik att finnas. Utrymmet till höger delas upp i fyra olika rum med hjälp av tre mellanväggar. I lådans kortsida kommer lampan sitta. I den bortre mellanväggen kommer linsen sitta. I nästa vägg sitter diffraktonsgittret och spalten. I mellanväggen närmast kommer detektorn sitta. Det är ett fotomotstånd.

Och här kommer också en bild som visar hur vi tänker kring själva elektroniken.

2. Det finns två batterihållare på väggen, det är till för 9-voltsbatterier. Den stora svarta grejen är ett batteri till lampan. I botten finns en vit platta med små hål i. Det är en kopplingsplint. I den kan man sätta alla elektriska sladdar, då kommer elektroniken kopplas ihop. Vi kommer att använda kopplingsplinten till att sätta ihop all elektronik, se till att den fungerar och sedan tar vi bort den. I ställer kommer vi att löda all elektronik på ett kretskort. Men inte förrän vi har sett att allt fungerar.

 

Källa:

Taverner, S J.  & Thomas-Oates, J E. Build your own spectrophotometer. The royal society of chemistry. September 2007. (Hämtad 2017-04-10).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.