Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Forskning på 3 minuter (Research in 3 minutes)

Swedish/English. Jag hittade en riktigt intressant webbsida när jag Googlade runt här om dagen. Queenslands Universitet (Australien) har utlyst en tävling för dem som forskat och skrivit tillhörande arbete på filosofiedoktors-nivå. Ämnena kan vara allt möjligt, beroende på inom vilket forskningsområde det rör sig om. Men det skrivna arbetet ska omfatta ca 80 000 ord.

Tävlingen går ut på att den som gjort arbetet ska presentera det på max 3 minuter. Språket ska vara sådant att vem som helst kan förstå precis vad arbetet gick ut på, hur det gjordes och vad resultatet blev. Det här är bra träning i att redovisa, att använda sig av sina kunskaper och göra dem tillgängliga för alla. Och det är intressant för dem som inte läst på universitetet att få ta del av forskning, tänker jag.

Anna-Liisa Sutt vann 2016, med sin redovisning ”Dying to talk.” Hon berättar hur hon forskat på en speciell apparat som hjälper patienter som ligger i respirator att prata, och hur detta också förbättrar deras lungkapacitet. Du kan kolla in webbsidan genom att gå till Three Minute Thesis, och jag rekommenderar också att du lyssnar till Anna-Liisa Sutts treminuters-redovisning. 

In English

When Googling the other day I found a really interesting website. The University of Queensland (Australia) has issued a contest for them who been doing research and written an associated work at the level of philosophy doctor. The subject can be anything, depending on what kind of research it is about. But the written work has to include about 80 000 words.

The competition is based on that the one who´s been doing the research has to present it at no more than 3 minutes. The language has to been such that anyone can understand exactly what the research was about, how it was done and what the result was. This is good practice in talking about your research, to use one´s knowledge and to make it available for everyone. And I think it´s interesting for those who haven´t been students at a university to take part of the science.

Anna-Liisa Sutt won in 2016, with her presentation ”Dying to talk.” She´s telling about how she researched on a device that helps people with a respirator to talk, and how this improves their lung capacity. You can check out the website by visiting Three Minute Thesis, and I also recommend that you listen to Anna-Liisa Sutt´s three minute talk. 

Källa/Sources:

The University of Queensland. Australia. Three Minute Thesis. Founded by the University of Queensland. 2017.

The University of Queensland. Three Minute Thesis (3MT) Final. Faculty of Medicine and Biomedical Sciences. 2016 UQ 3MT Final Winner § People´s Choice – Anna-Liisa Sutt – ”Dying to Talk.” Brisbane, Australia. 2016. (Hämtad 2017-05-22).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 22 maj, 2017 by in Forskning and tagged .
%d bloggare gillar detta: