Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Gittret är här!

Här om dagen kom äntligen mitt beställda diffraktionsgitter. Jag struntar i CD-skivan eftersom den är ett reflektionsgitter. De flesta gitter som finns på marknaden är transmissionsgitter. Ska jag variera från det ena till det andra kommer jag behöva bygga om hela ”burken” alltså höljet och formen som spektrofotometern finns i, eftersom ljusets bana blir så annorlunda beroende på om man använder ett transmissionsgitter eller ett reflektionsgitter. Så här ser mitt gitter ut:

Det är alltså en budgetvariant, med tre gitter inom en och samma ram. Som du ser har de 100, 300 och 600 linjer/mm. Nu saknas en lampa som sprider vitt ljus (alltså alla våglängder), en lamphållare, elkablar, batteri, något som provröret kan stå i (en provhållare?), samt plats för kameran som ska vara detektor. Jag har kameran, men platsen där den ska in måste byggas på ett speciellt sätt för att ljuset inte ska läcka in.

När det gäller provet och provröret; det finns speciella kyvetter gjorda av kvarts. De ska vara jättebra, eftersom ljuset inte bryts i dem. Men de kostar runt 1500 styck och ska bara användas en gång. Så jag kommer att använda vanliga plaströr till min spektrofotometer, och kommer då naturligtvis att köra ett nollprov, tillsammans med hög och låg kontroll innan jag kör mina prover. Precis som en biomedicinsk analytiker ska göra 🙂

 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 maj, 2017 av i Kemisk analys och märktes , .
%d bloggare gillar detta: