Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Gittret är här! (The grating is here!)

Swedish/English. Här om dagen kom äntligen mitt beställda diffraktionsgitter. Jag struntar i CD-skivan eftersom den är ett reflektionsgitter. De flesta gitter som finns på marknaden är transmissionsgitter. Ska jag variera från det ena till det andra kommer jag behöva bygga om hela ”burken” alltså höljet och formen som spektrofotometern finns i, eftersom ljusets bana blir så annorlunda beroende på om man använder ett transmissionsgitter eller ett reflektionsgitter. Så här ser mitt gitter ut:

Det är alltså en budgetvariant, med tre gitter inom en och samma ram. Som du ser har de 100, 300 och 600 linjer/mm. Nu saknas en lampa som sprider vitt ljus (alltså alla våglängder), en lamphållare, elkablar, batteri, något som provröret kan stå i (en provhållare?), samt plats för kameran som ska vara detektor. Jag har kameran, men platsen där den ska in måste byggas på ett speciellt sätt för att ljuset inte ska läcka in.

När det gäller provet och provröret. Det finns speciella kyvetter gjorda av kvarts. De ska vara jättebra, eftersom ljuset inte bryts i dem. Men de kostar runt 1500 styck och ska bara användas en gång. Så jag kommer att använda vanliga plaströr till min spektrofotometer, och kommer då naturligtvis att köra ett nollprov, tillsammans med hög och låg kontroll innan jag kör mina prover. Precis som en biomedicinsk analytiker ska göra 🙂

In English

The other day the grating I ordered finally came. I will not use the CD because it is a reflection grating. Most of the grates out on the market are transmission gratings. If I would change from one to another kind of grating I would have to re-build the whole thing, the cover and the form that the spectrophotometer will be in, because the way the light travels will be different depending on if I use a transmission grating or a reflection grating. The picture above shows how my grating looks like. 

It´s a budget type, with three gratings within one single frame. As you can see they have 100, 300 and 600 lines/mm. The things missing now is a lamp that is spreading white light (thus all the different wave lengths), a lamp-holder, electrical wires, a battery, something that can hold my tube (a test-tube holder?), and a place for the camera that will be the detector. I have the camera, but the place where it will be has to be built in a special way so that no light can leak in. 

When it comes to the sample and the test-tube. There are special cuvettes made by quartz. They are supposed to be really good, because they don´t refract the light. But they cost about 1500 SEK/each and are supposed to be used just once. Therefor I will use ordinary plastic test-tubes in my spectrophotometer, and will then obviously do a zero sample, with a high and low control when I analyze my own samples. Just as a biomedical laboratory scientist is supposed to do 🙂 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 12 maj, 2017 by in D.I.Y. and tagged .
%d bloggare gillar detta: