Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

CD-skivan är ett gitter

Har tittat lite mer på olika diffraktionsgitter och deras priser. Jag förstår fortfarande inte allt, och det blir inte lättare av att jag får olika information från olika håll. Vissa säger att ju fler linjer/mm (tex 1600 l/mm) ett gitter har, desto bättre blir upplösningsförmågan. Andra säger att det räcker med att ha 100 linjer/mm. Så jag tänker nog göra så här…

Ett av de vanligaste gittren som nästan alla har hemma utan att veta om det, det är CD-skivan. Jag hittade en av mina gamla CD-skivor liggande i ett hörn och damma, tog fram den och lös lite på den med en lampa.

Här har jag lyst med en lampa mot CD-skivan och tagit en bild med mobiltelefonen. Flera olika källor kommer med lite olika siffror när det gäller inom vilka våglängder de olika färgerna ligger, men det är ungefär samma siffror enligt alla källor i alla fall. Jag får forska lite mer på det för att kunna bli mer exakt. Förkortningen nm står för nanometer.

För att få ett gitter kan jag alltså ta en av mina gamla CD-skivor, såga sönder den så att den får en lämplig form till min spektrofotometer och se hur det blir. Om jag är nöjd och tycker att jag får bättre förståelse för hur lampans styrka förhåller sig till spektrat, och hur gittrets vinkel påverkar detektorns avläsning… ja då kan jag kanske köpa ett dyrare gitter. Nästa steg skulle kunna vara att köpa en ram med tre olika gitter i. Just den här ramen som jag tänker på har ett gitter med 100 l/mm, ett med 300 l/mm och ett med 600 l/mm. Det är ett lågprisgitter, alltså förmodligen inte någon toppkvalitet. Men det skulle ge mig möjlighet att testa mig fram och genom trial an error se hur de olika gittren påverkar detektorns avläsning (resultatet). Sedan kanske jag kan investera ett högkvalitativt gitter när jag vet precis vad jag vill ha….

Bästa detektorn blir min egen kamera. Det är så enkelt att det bara är att fotografera spektrat och spara bilden i en jpg-fil. När jag sedan stoppar in bilden i datorn, och i mjukvaran jag skrev om tidigare, så kommer den att tolka spektrat och ge mig snygga kurvor som beskriver ljusets intensitet i provet (absorbansen) samtidigt som det visar var absorbansmaximum finns. Jag återkommer till det längre fram i projektet…

Annat jag vill bygga…

Det är många idéer som gror i mig nu, biomedicinsk analytiker som jag är. Jag såg på internet att någon hade gjort en elektrofores av ett objektglas (gelen bestod av potatismjöl och salt – helt seriöst), enkelt och billigt. Det ska jag också göra! Och så vill jag bygga en mini-centrifug, en normalstor elektrofores, en PCR-maskin, en inkubator… Det finns massor av instruktioner för detta online, vi är många som sitter där hemma och bygger våra egna labb därhemma. För rimliga pengar dessutom!

CUDOS, på er! Och för er som undrar var CUDOS egentligen betyder – läs mitt examensarbete! 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 april, 2017 av i Kemisk analys och märktes , .
%d bloggare gillar detta: