Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Kursdag på jobbet!

I fredags hade vi studiedag på jobbet. En hel dag var vi på konferens, och förmiddagen började med information om årets verksamhetsplan, en introduktion till Next Geretation Sequencing (som jag tyckte var himla intressant!) samt information om smittorisker via blod. Under eftermiddagen repeterade vi hjärt- och lungräddning som vi ju också lärde oss termin 4 av utbildning när vi läste till biomedicinsk analytiker. Och just den repetitionen tyckte jag var så himla bra, eftersom det kan rädda liv.

När man hittar en medvetslös person ska man första kolla om det är fara för ens eget liv. Om man tex befinner sig mitt på vägen är det bra att flytta på personen så att inte båda ligger på gatan och dör.

first-aid-850490

Man skakar om personen och ropar, försöker få kontakt. Får man inte det kollar man om personen andas. Öppna luftvägarna; lyssna, titta och känn. Hör du andetag? Känner du andedräkten mot kinden? Ser du bröstkorgen resa sig?

Lyssna, titta och känn. Hör du personens andetag? Ser du bröstkorgen resa sig? Känner du andegaen mot ditt öra?

Be någon ringa 112 och hämta en hjärtstartare medan du börjar med hjärt- och lungräddning. Om du är ensam ring 112 innan du börjar med hjärt- och lungräddning. Har du ingen telefon gör hjärt- och lungräddning tills hjälp kommer eller tills du inte orkar mer. Börja med 30 hjärtkompressioner.

first-aid-957433

Sedan gör du två inblås. Då måste du luta huvudet bakåt igen så att luftvägarna blir fria. Och så fortsätter du. Om det var någon som hjälpte dig har den personen ringt 112 och kanske fått tag på en hjärtstartare. Symbolen för hjärtstartare ser ut så här:

defibrillator-98587

Där symbolens finns, där finns det en hjärtstartare. Och hjärtstartaren som är väldigt enkelt att använda eftersom den säger precis vad man ska göra, den kan se ut på de här sätten exempelvis.. först en som hänger på väggen.

defibrillator-809448

Och nu en som är öppnad:

semi-automatic-1322250

Sedan följer man bara instruktionerna som rösten i defibrillatorn ger tills ambulansen kommer. Smart.

Men det skulle ju också kunna vara så att en person är medvetslös utan att ha ett hjärtstopp. Då lägger man personen i framstupa sidoläge. Tänk på att personen ska vara vän MOT dig så att du har koll. Bilden nedan är alltså inte helt rätt…

first-aid-969457

Källa:

HLR-rådet. Svenska rådet för hjärt- och lungräddning. 2017. (Hämtad 2017-01-21).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 21 januari, 2017 by in Arbetsliv and tagged .
%d bloggare gillar detta: