Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Hjärt- och Lungräddning (HLR) repeteras under en kursdag på jobbet

I fredags hade vi en kursdag på jobbet. En hel dag var vi på konferens, och förmiddagen började med information om årets verksamhetsplan, en introduktion till Next Geretation Sequencing (NGS, som jag tyckte var himla intressant!) samt information om smittorisker via blod. Under eftermiddagen repeterade vi hjärt- och lungräddning (HLR) som vi ju också lärde oss termin 4 av utbildning när vi läste klinisk fysiologi. Du kanske vet att klinisk fysiologi är för dig som vill ha mycket patientkontakt. Om du inte riktigt känner att du har koll på vad en biomedicinsk analytiker kan arbeta med ska du läsa inlägget Biomedicinsk analytiker? Ta reda på vad vi arbetar med och bli en av oss!, Men även vi som hanterar prover på laboratoriet har nytta av just HLR. Jag tyckte repetitionen var så himla bra eftersom det kan rädda liv.

Hjärt- och Lungräddning (HLR)

När du hittar en medvetslös person ska du första kolla om det är fara för ditt eget liv. Om du tex befinner dig mitt på vägen är det bra att flytta på personen så att inte båda ligger på gatan och dör.

HLR

Du skakar om personen och ropar, försöker få kontakt. Får du inte det kollar du om personen andas. Öppna luftvägarna; lyssna, titta och känn. Hör du andetag? Känner du andedräkten mot kinden? Ser du bröstkorgen resa sig?

HLR

Be någon ringa 112 och hämta en hjärtstartare medan du börjar med hjärt- och lungräddning. Om du är ensam ring 112 innan du börjar med hjärt- och lungräddning. Har du ingen telefon gör hjärt- och lungräddning tills hjälp kommer eller tills du inte orkar mer. Börja med 30 hjärtkompressioner.

HLR

Sedan gör du två inblås. Då måste du luta huvudet bakåt igen så att luftvägarna blir fria. Och så fortsätter du. Om det var någon som hjälpte dig har den personen ringt 112 och kanske fått tag på en hjärtstartare. Symbolen för hjärtstartare ser ut så här:

HLR

Där symbolens finns, där finns det en hjärtstartare. Och hjärtstartaren som är väldigt enkelt att använda eftersom den säger precis vad man ska göra, den kan se ut på de här sätten exempelvis.. först en som hänger på väggen.

HLR

Och nu en som är öppnad:

HLR

Sedan följer du bara instruktionerna som rösten i defibrillatorn ger tills ambulansen kommer. Smart.

Men det skulle ju också kunna vara så att en person är medvetslös utan att ha ett hjärtstopp. Då lägger man personen i framstupa sidoläge. Tänk på att personen ska vara vän MOT dig så att du har koll. Bilden nedan är alltså inte helt rätt…

HLR

Källa:

HLR-rådet. Svenska rådet för hjärt- och lungräddning. 2017. (Hämtad 2017-01-21).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 januari, 2017 av i Cirkulation och märktes .
%d bloggare gillar detta: