Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Metoden är viktig!

myntrullebildning

Myntrullebildning. I det här fallet beror den på en felaktig metod när utstryket gjordes.

Hej på er igen! Jag jobbar för fullt, under sommaren på mikrobiologen, sedan hade jag ett höstvikariat på patologen och nu arbetar jag med blodgivare. Och på fritiden hinner jag dessutom mikroskopera lite. Det finns så mycket roligt och intressant man kan titta på när man har ett mikroskop, och dessutom kan man ju faktiskt också analysera olika blodsjukdomar. Genom att titta på blodets celler, räkna dem, titta på deras form, färg och utseende kan man tex få en hint om en person kanske har brist på B12, folsyra eller järn, och ibland kan man se tecken på andra sjukdomar som orsakar autoimmun hemolys. Ja, ni som följt min blogg vet.

Men jag surfade runt lite på nätet idag och letade efter labbutrustning att köpa hem. Tyvärr hittade jag också en hel del hokus-pokus. Det finns så många människor som driver egna företag och utger sig för att kunna läsa ut en massa saker från människors blod – mot betalning så klart. Men det är inte sant. Och det vet jag tack vare min utbildning som biomedicinsk analytiker. Det är till och med så att om man ser tecken på tex järnbrist i mirkoskopet så måste man bekräfta det genom att analysera blodet på klinisk kemi också. Att bara titta i ett mikroskop duger inte för att ställa en diagnos.

Titta tex på bilden ovan. Det föreställer blod från en person. Det var jag som tog blodet från en annan persons finger, lade ut det på ett objektglas, tittade på det i mikroskopet (i faskontrast), och tog ett fotografi. Bilden visar så kallad ”myntrullebildning” vilket betyder att de röda blodkropparna binder ihop sig på det där viset så att de ligger som enkronor på hög. Sådant kan tyda på en massa olika saker, tex infektion i levern. Om jag hade velat hade jag ju kunnat ta betalt för att titta i mikroskopet på andras blod, och sedan säga att oj vad sjuk du är! Men nu vet jag vem den som bidrog med blodet är, och hen är helt frisk. Jag vet – framförallt – hur jag gjorde när jag strök ut blodet på objektglaset. Metoden jag använde mig av var usel. Jag hade fel teknik, eftersom jag inte har all den utrustning jag behöver ännu. Så det är metoden jag har använt mig av för att stryka ut blodet som har orsakat myntrullebildningen här. Det här med metoder; att utvärdera metoden man använder, att förstå den, att kanske ha en kontroll.. det är jätteviktigt! Det går att lura både sig själv och andra om man använder fel metod. Allt måste göras helt rätt enligt metodbeskrivningen för den metod man använder sig av och helst ska man också ha en kontroll av något slag för att veta helt säkert att metoden fungerar som den ska. Så vänner, låt er inte luras. Här kommer två andra bilder från mitt mikroskop:

Nu föreställer bilderna mitt eget blod. Bilden till höger är tagen på mitt blod liggande på ett objektglas och under ett täckglas. Sedan har jag tillsatt lite destillerat vatten så att cellerna rör sig och sedan sprack de. Det är levande blod. Den högra bilden föreställer mitt blod som varit på ett annat objektglas i ca två år. Det är dött blod. Bilden är tagen genom en mörkfältsmikroskopering. Samma ”patient” alltså, men helt olika metoder som ger helt olika bilder. Det är alltså viktigt att välja rätt metoden för det man vill undersöka, och att utföra metoden på rätt sätt! Och vi som är biomedicinska analytiker är professionella specialister på det här med metoder som används för att analysera kroppsliga ämnen.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 januari, 2017 av i Arbetsliv och märktes , .
%d bloggare gillar detta: