Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Det blev en Nikon

Mitt mikroskop blev en fin begagnad Nikon med faskontrast, mörkfältsbländare och fyra objektiv upp till 100x. Vad som är så bra med faskontrasten är att jag som är biomedicinsk analytiker kan titta på levande celler som inte behöver färgas, och på andra saker som är genomskinliga och ofärgade så som saltkristaller. Faskontrasten skapar en kontrast som gör att man ser det ofärgade. Mörkfältsbländaren skapar en svart bakgrund och låter ljuset bryta på ett annat sätt än vanligt.

Jag har inte fått tag på någon mikroskopkamera än, så bilderna är tanga med mobiltelefon. Men så fort jag skaffat en kamera kommer det lite finare bilder 🙂

Jag har ju naturligtvis läst på en hel del om mikroskop den senaste tiden. En sak som jag hittade då och som var riktigt intressant var att Nikon utlyser en tävling i mikroskopifotografering varje år; Nikon Small World Contest. Det är klart att jag ska vara med! Det är ett kul och kreativt sätt att utveckla sina kunskaper i mikroskopering, tänker jag. Om du också vill vara med så är det gratis och du behöver naturligtvis inte ha ett visst märke på mikroskopet. Men det ska vara ett ljusmikroskop 🙂 Jag tror att jag kommer ägna ganska mycket tid åt att fotografera till lilla i framtiden, så jag skapar genast en n kategori här i bloggen där ni kan hitta alla mina mikroskopibilder: Small World.

4 comments on “Det blev en Nikon

 1. Pingback: Metoden är viktig! | Biomedicinsk Analytiker

 2. missalien85
  19 december, 2016

  Hoppas du får bra bilder😊
  Har försökt att foto miktoskopbilder från mobilen på jobbet och det var inte helt lätt. Men lyckades man kunde man få jättefina bilder 😊

  • BMA-student
   19 december, 2016

   Hej 🙂 Jo men nog tror jag det blir fina bilder alltid. Lådan med 100 preparat kom idag, och på torsdag räknar jag med att få kameran. Det blev en fin kamera av märket DinoLite, som man stoppar in i hålet där okularet sitter. Man byter helt enkelt ut okularet mot kameran. Det blir svårt när man använder mobilen eftersom man måste ”sikta” men det slipper jag ju med kameran.. Du får komma förbi bloggen om nån vecka eller så, då hoppas jag att ha fått upp lite bilder.. Ha det gott tills dess, och god jul!

   • missalien85
    19 december, 2016

    Absolut! Det ska jag göra 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 17 december, 2016 by in D.I.Y. and tagged .
%d bloggare gillar detta: