Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Examensarbetet börjar

Idag är det den 4:de april 2016, och jag börjar officiellt på slutspurten av den biomedicinska analytikerutbildningen; examensarbetet! På morgonen hade vi ett upprop och gick igenom hur schemat för arbetet kommer att se ut, i grova drag:

  • 4 april (idag): uppstart på universitetet klockan 08:30 – 10:00. Vi studenter träffar ansvariga lärare på universitetet och går igenom hur de nästkommande tio veckorna ska se ut i grova drag. Sedan träffar jag min handledare kl 10:30 i hans laboratorium som jag lånar under mitt examensarbete. Han kommer att visa mig runt och gå igenom hur jag ska börja. Sedan är det bara att köra! Jag skriver mitt arbete och laborera helt själv, men mina två handledare finns där för att hjälpa mig om det skulle vara något. Den ena handledaren jag har är en akademisk handledare som kommer att ge mig feedback på mitt skrivna arbete, den andra är en så kallad metodhandledare som kommer att handleda mig i mitt laborativa arbete.
  • 15 april: en detaljplan över hur arbetet ska göras skickas till kursansvarig. Här gäller det alltså att beskriva hur mycket tid jag lägger ner på de laborationsmoment jag gör och hur lång tid varje moment beräknas ta. Jag ska också berätta hur handledningen kommer att se ut; när och hur ofta vi träffas. Arbetet ska skrivas också, men där ligger jag redan långt före… Jag började för länge sedan. De som inte har börjat skriva måste naturligtvis ha en plan för det också. Vi skriver ungefär 80 timmar totalt sätt (sammanfattning, bakgrund, metod, diskussion, slutsats och så vidare).
  • 10 – 11 maj: statistikseminarium. Här kommer vi att få träffa en statistiker. Vi får berätta vilken statistisk redovisningsform vi har valt (ja, vi ska själva bestämma vilken typ av statistik vi vill presentera, hur och kunna motivera det i vår redovisning) till vårt arbete och kan få en del förbättringsförslag.
  • 1 juni: det färdigskrivna arbetet skickas in till kursansvarig. Någon gång därefter kommer vi få veta vems arbete vi ska opponera på. Det är dags att förbereda sin egen redovisning, med PowerPoint-presentation, samtidigt som man ska förbereda sig för opposition på en klasskamrats arbete.
  • 7-10 juni: redovisning och opposition. Det är nu vi ska redovisa vårt examensarbete med hjälp av vår PowerPoint-presentation. Redovisningen ska ta ungefär 20 minuter. Sedan ska min opponent säga vad han/hon tycker om mitt arbete, det kommer att ta minst 10 minuter. Sedan ska min examinator också säga vad han/hon tycker, vilket ska ta runt 10 eller 20 minuter….
  • 17 juni: Nu ska vi ha gjort eventuella kompletteringar för att få ut vår examen och ha skickat det till tentatorn.
  • 22 juni: Tentatorn återkopplar till mig som student.
  • 27 juni: Den sista versionen – slutversionen – som ska ha absolut tip-top-skick lämnas in till Linköpings Universitet. Sedan kan jag kalla mig för biomedicinsk analytiker 🙂

Sedan, strax före lunch, träffade jag min handledare på hans arbetsplats. Jag kommer att låna hans labb-bänk under mitt arbete och vara i lokalerna där han sitter. Jag fick en rundvisning, ett passerkort, ta del av säkerhetsrutinerna, vi pratade lite om planeringen, och så började vi att labba också genom att han visade hur jag ska dela celler. Jag kommer att dokumentera hela mitt arbete genom att både skriva och fotografera.

Läs ett godkänt examensarbete

Vissa elever väljer att lägga ut sina godkända examensarbeten på internet. Du kan läsa dem här:

Källa:

Wiklund, M. Respons på oveckade proteiner – kan plasmid pEGFP-XBTdeldDBD-STOP-tagRFPt användas för detektion av celler vars endoplasmatiska retikulum är stressat? Linköpings Universitet. Medicinska Fakulteten. Examensarbete, 15 hp. Biomedicinska analytikerprogrammet. Vårterminen 2016.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 april, 2016 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: