Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

VFU2 – Klinisk patologi och genetik

Sistas veckan på Klinisk patologi och klinisk genetik hade jag tre schemalagda dagar då jag var på tre olika delar av patologiavdelningen; cytologin, färglabbet och immunofärgningen. Immunofärgning är ju detsamma som att färga histologiska preparat som sedan detekteras med hjälp av immunoglobuliner. Färglabb innebär färgning utan antikroppar. Sedan ingår naturligtvis också montering; att sätta fast täckglaset på objektglaset, Jag har alltså fått se hur man färgar preparat men också fått färga och montera själv.

Linköpings Universitet

Montering. Bilden är tagen i samband med en laboration vid Linköpings Universitet.

På cytologin analyserade vi cervix-prover (gynekologiska prover) i maskin. Det var ganska mycket manuellt arbete, med prover, rör och objektglas så det var inte helt automatiserat. Dessutom fick jag en 1,5 timma lång föreläsning av en cytolog som visade en massa preparat i mikroskopet vilket var både lärorikt och intressant. En biomedicinsk analytiker kan vidareutbilda sig och bli cytolog, om man vill!

De två övriga dagarna var jag väldigt fri. Jag fick själv fundera på vad jag ville eller behövde öva mer på, och så gjorde jag det, precis som man ska om man läser enligt det problembaserade lärandet. På måndag börjar jag på transfusionsmedicin. Där ska jag vara i tre veckor och det är sista praktikplatsen innan det är dags att börja med examensarbetet. Idag är det 91 dagar kvar till examen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 11 mars, 2016 by in - VFU 2 T6, Termin 6 and tagged , .
%d bloggare gillar detta: