Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Gaskromatografi är en av analysmetoderna på Klinisk kemi

Tionde VFU-veckan var också den sista veckan på klinisk kemi. Den började med att jag var hela måndagen på koagulation, och sedan var jag på metabol-avdelningen tisdag, onsdag och fredag. Många som har handlett mig har haft yrkestiteln biomedicinsk analytiker, men inte alla. På metabol analyserar man prover som har att göra med vår metabolism; exempelvis njurarnas funktion. Vad som var spännande och lite udda med metabol jämfört med allt annat jag gjort på klinisk kemi, är att på metabol gjordes det mesta manuellt. Vi spädde en väldigt massa manuellt (för hand) i stället för med maskiner, och då är det viktigt att hålla reda på vad man gör och hur, så att det inte blir fel. Man kan ha väldigt många prover, och rör, att hålla reda på. Vi fick till och med filtrera vatten manuellt, på en anordning som jag och min klasskamrat satte ihop själva, varsin gång. Vi tog alltså avjoniserat vatten och filtrerade det. Så här såg det ut:

IMG_2827

Filtrering av avjoniserat vatten.

Proverna analyserade med hjälp av graskromatografi, en metod som är väldigt lik HPLC-metoden. Det fanns en gammal gaskromatograf på avdelningen, som inte används längre. Jag tittade in i den och tog en bild. På bilden nedan ser vi en ”lina” som är virad några varm runt fläkten. Det är den som är kolonnen, om du minns jag jag skrev om den i mitt inlägg om HPLC? Kolonnen både känns och ser ut som om det vore en kanske lite stram fiskelina, men egentligen är det alltså en väldigt avancerad (tycker i alla fall jag) del av en analysmetod.

IMG_2823

En gammal gaskromatograf, med kolonnen virad runt fläkten.

På torsdagen hade vi studenter som varit på klinisk kemi (10 stycken) ett seminarium. Vi samlades i konferensrummet och gick i tur och ordning igenom och diskuterade sådant vi gjort och lärt oss under vår tid på avdelningen. Vi pratade om hematologi, kemi, blodgas, immunokemi, rutinkoagulation, specialkoagulation, protein, antikoagulantiamottagningen, provmottagningen och avslutningsvis också om etik som ju är något som finns i alla delar av arbetet som biomedicinsk analytiker. Nästa vecka börjar jag på patologen.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 februari, 2016 av i Kemisk analys och märktes .
%d bloggare gillar detta: