Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Koagulation och antikoagulation på VFU vid Klinisk kemi

Det här var näst sista veckan på klinisk kemi. Veckans två första dagar var jag bland annat på koagulation, men fick börja på kemi- och immunokemidelen av laboratoriet. Här har jag läst metodbeskrivningar och tittat på analyser för TSH, PSA, kortisol, aldosteron, renin, kaciumjon, zink och prolaktin samt gjort en massa instuderingsfrågor.

Onsdagen spenderade jag på provtagningen och antikoagulations (AK)-mottagningen. Hit kommer patienter som äter blodförtunnande mediciner, och jag var med när man gjorde PK-INR-tester på patienterna samt fick se hur man bestämmer doseringen på de blodförtunnande läkemedlen utifrån PK-värdet.

Under torsdagen var jag på provinlämningen och sorterade inkomna prover: akuta, rutinprover, centrifugerade, ocentrifugerade, kontrollerade så att de var välfyllda, att de hade rät etikett och styrkod, vissa rör skulle skickas vidare och placerade i kylen eller på en hylla för vidare transport till patologen, mikrobiologen eller annat sjukhus vid senare tillfälle. Jag matade in proverna på banan också, där alla maskiner läser av etiketten och analyserar proverna.

koagulation

På fredagen var jag på koagulation, där en biomedicinsk analytiker visade hur man analyserar provrören. Koagulation är uppdelat i två delar – rutin och special. På rutin analyserar man PK, APTT,  antitrombin, fibrinogen och gör trombocytaggrigometrier. På special analyserar man andra faktorer; så som faktor 8, faktor 9 och von Willebrands faktor. Allting görs automatiserat med hjälp av stora maskiner så klart.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 februari, 2016 av i Kemisk analys och märktes , .
%d bloggare gillar detta: