Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

VFU2 – Klinisk kemi

De tre första dagarna den här veckan var jag på morfologi-delen. Här har jag färgat diffar och räknat leukocyter både i mikroskop och i dator. När man gör det i datorn är det normalt sätt dataprogrammet som sorterar cellerna. Sedan måste man som biomedicinsk analytiker kontrollera och rätta till eventuella fel som datorn gjort. Vi fick ett preparat som datorn inte hade sorterat, och så sorterade jag och min kollega det på datorn, tillsammans. Det kallas för peer learning, att man samarbetar och diskuterar med en annan student. Vi tittade också på en del ovanliga blodbilder, så som KLL och ALL, samt malaria tillsammans med en handledare. En av dagarna fick vi dessutom ta ett kapillärprov på oss själva köra provet i en flödescytometri, och sedan räkna blodcellerna både i mikroskop och i datorn.

Veckans två sista dagar var jag på protein-delen. Där fick jag sätta en sätta en elektrofores med modernare metoder – utan att behöva blanda eller räkna på något. Allt var färdig i små förpackningar från företaget som står för maskinen och jag och min klasskamrat som tillsammans med mig gjorde peer learning, vi satte dit gelén som fanns på baksidan av en liten karta eller vad man ska kalla det, små svampar över anod och katod och så vidare… Mycket enkelt. Vi såg också en Bence Jones-analys göras. Resultatet blev jättesnygg! Mycket bättre än med resultatet från universitetet. Och så fick jag och min klasskamrat tillsammans göra daglig skötsel av maskin på morgonen 🙂

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 februari, 2016 av i Kemisk analys och märktes , .
%d bloggare gillar detta: