Sjunde veckan på min andra verksamhetsförlagda utbildning är slutförd och det är fyra månader kvar till examen 🙂 Fyra av dagarna var jag på hematologiavdelningen, och den femte dagen tillbringade jag halva dagen på serologin och halva dagen på provmottagningen igen.

På hematologin arbetade jag rätt mycket med att gå igenom olika cytogram och vad de säger. Cytogram är ju sådant som en biomedicinsk analytiker får av att göra en flödescytometri; några bilder som tillsammans med siffror visar analysresultatet. Jag läste metodbeskrivningar (så klart) och räknade en hel del leukocyter och trombocyter i mikroskop med burkers kammare, efter infärgning.

pexels-photo

På serologin gjorde jag en blodgruppering, ett bastest och ett paneltest. Det var rolig repetition och jag fick en fördjupad förståelse för att alla analysresultat inte alltid är så självklara. På eftermiddagen på provmottagningen fick jag knappa in några remisser manuellt i datasystemet, och träna på att skriva avvikelserapporter.

VFU2 – Klinisk kemi
Märkt på:

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kan inte kopiera material från denna sida.
%d bloggare gillar detta: