Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

VFU2 – Klinisk kemi

Den sjätte VFU-veckan var jag på Klinisk kemi, och det är många veckor kvar här även om jag inte kommer vara på precis samma ställe hela tiden. Här arbetar vi med blodprover och maskiner; olika maskiner analyserar automatiskt olika prover på samma sätt som vi gjort under laborationerna på universitetet. Men här går allt automatiskt och mycket snabbare. Akuta prover har förtur, svaret ska vara hos läkaren på en timma medan de andra proverna får ta upp till tre timmar. De metoder som används just här är elektrokemisk luminiscens, kemoluminiscens, olika typer av fotometri, kemiska reaktioner och immunokemi.

clinic-doctor-health-hospital

Jag har läst en himla massa metodbeskrivningar, sorterat prover som ska in i de olika maskinerna, validerat prover i datasystemet efter att en analys blivit utförd, tittat på kontroller, funderat över felkällor och arbetat med en del instuderingsfrågor. Fyra av dagarna var jag inne på klinisk kemi, en av dagarna på provmottagningen.

Att vara på provmottagningen var intressant och viktigt för mig som blivande biomedicinsk analytiker, för att förstå flödet och organisationen på laboratoriet. Alla möjliga prover kommer in på provmottagningen, de sorteras till de olika labben  – en del skickas till annan ort, andra hamnar på serologin, hematologin eller klinisk kemi.

One comment on “VFU2 – Klinisk kemi

  1. Pingback: Metoden är viktig! | Biomedicinsk Analytiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 30 januari, 2016 by in - VFU 2 T6, Termin 6 and tagged .
%d bloggare gillar detta: