Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

VFU2 – Klinisk kemi

Den sjätte VFU-veckan var jag på Klinisk kemi, och det är många veckor kvar här även om jag inte kommer vara på precis samma ställe hela tiden. Här arbetar vi med blodprover och maskiner; olika maskiner analyserar automatiskt olika prover på samma sätt som vi gjort under laborationerna på universitetet. Men här går allt automatiskt och mycket snabbare. Akuta prover har förtur, svaret ska vara hos läkaren på en timma medan de andra proverna får ta upp till tre timmar. De metoder som används just här är elektrokemisk luminiscens, kemoluminiscens, olika typer av fotometri, kemiska reaktioner och immunokemi.

clinic-doctor-health-hospital

Jag har läst en himla massa metodbeskrivningar, sorterat prover som ska in i de olika maskinerna, validerat prover i datasystemet efter att en analys blivit utförd, tittat på kontroller, funderat över felkällor och arbetat med en del instuderingsfrågor. Fyra av dagarna var jag inne på klinisk kemi, en av dagarna på provmottagningen.

Att vara på provmottagningen var intressant och viktigt för mig som blivande biomedicinsk analytiker, för att förstå flödet och organisationen på laboratoriet. Alla möjliga prover kommer in på provmottagningen, de sorteras till de olika labben  – en del skickas till annan ort, andra hamnar på serologin, hematologin eller klinisk kemi.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 januari, 2016 av i Kemisk analys och märktes .
%d bloggare gillar detta: