Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Interferenser mellan läkemedel och glukosmätning

Igår och idag redovisade vi våra individuella arbeten i klassen. Mitt arbete handlade om interferenser, alltså störningar, mellan läkemedel och glukosmätning. Vi hade alla fått varsin uppgift i början av terminen. Då drog vi alla varsitt kuvert. I det kuvertet fanns en lapp åt var och en av oss. På lappen stod ett citat hämtat från en källa. Utifrån citatet skulle vi sedan arbeta på ett problembaserat sätt och brainstorma helt själva kring det där citatet, komma på bra frågeställningar som vi fick utifrån brainstormningen och sedan skriva ett arbete utifrån det.

Ett vetenskapligt arbete om interferens

Arbetet skulle bygga på minst fem vetenskapliga artiklar som var relevanta för ämnet som beskrevs i citatet vi fått på den lilla lappen. Men vi fick använda oss av litteratur (böcker) också. Vi skulle skriva högst tre sidor på datorn, med ett ganska stort radavstånd. Försättsblad och källförteckning räknades inte till de där tre sidorna, men skulle naturligtvis också finns. Deadline för inlämning var förra veckan, den här veckan redovisade vi våra arbeten med PowerPoint, en redovisning som fick ta max 10 minuter per student.

Interferenser mellan läkemedel och glukosmätning

Mitt uppdrag gick ut på att skriva om hur vissa läkemedel kan interferera med glukosmätning. Interferens betyder i det här fallet att läkemedlet stör, göra så att glukosmätaren visar ett högre eller lägre glukosvärde än det sanna värdet. Vad händer om en läkare eller biomedicinsk analytiker tro att patientens glukosvärde är högre eller lägre än det egentligen är? Hur går det till rent kemiskt, och vad kan resultatet av glukosmätningen bli?

Interferenser

Diabetes.

När alla redovisningar var klara fick vi dra en ny lapp. Vi ska skriva ytterligare ett arbete, men den här gången på max två sidor och med en enda artikel. Vi ska alltså fördjupa oss i ett ämne. Detta ska redovisas i januari i stället för vanlig tenta.

Svenska föreningen för Klinisk Kemi beskriver analytisk interferens på ett bra sätt, tycker jag. Läs deras sida Analytisk interferens, PSA interferens. 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 december, 2015 av i Kemisk analys och märktes , .
%d bloggare gillar detta: