Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

VFU2 – Klinisk Undervisningsavdelning

Nu är femte VFU-veckan gjord, och det är sista veckan innan julledigheten börjar. Nästa vecka ska terminens individuella arbete redovisas, det återkommer jag till senare. Nu är jag i alla fall klar med all VFU som ska göras innan helgerna. Förra veckan var jag ju på KUA (Klinisk UndervisningsAvdelning), och det var jag den här veckan också.

En dag på verksamhetsförlagd utbildning, VFU

En dag på KUA har sett ut ungefär så här:

  • 06:45 Arbetet börjar med en gemensam planering.
  • 07:00 Patienterna börjar väckas, och de olika yrkesprofessionerna (biomedicinsk analytiker, läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut) gör en del yrkesspecifika uppgifter. Som provtagning för mig som biomedicinsk analytikerstudent exempelvis, om det finns behov av det.
  • 08:00 Frukost till patienterna. Sedan får personalen fika, då går halva gruppen först, och den andra halvan sedan.
  • 09:00 En gemensam avstämning i arbetsgruppen; vad har gjorts och vad behöver fortfarande göras? Sedan fortsätter dagen med vård av patienterna. Jag eller min kollega (ska också bli biomedicinsk analytiker) tog med oss en elev med annan yrkesinriktning till labbet (klinisk kemi) och gjorde en rundvandring. Vi fick alltså visa upp laboratoriet och prata om vårt yrke och hur vi arbetar, vilket var roligt. Samtidigt fanns det möjlighet för mig att vara med de andra yrkeskategorierna när de utförde sina yrkesspecifika uppgifter; väldigt lärorikt och kul.
  • 11:30 Lunch till patienterna, sedan får vi som arbetar också lunch i olika omgångar.
  • 13:00 Team-rond då vi noga går igenom varje patients vårdbehov.
  • 14:15 Spegling. Gruppen samlas och går igenom hur saker fungerar, vad var bra och vad behöver vi göra något åt som grupp. Detta har att göra med team-bildning. Att arbeta i team.
  • 15:00 Läkarstudenterna har en avstämning  och då är vi biomedicinska analytikerstudenter med och lyssnar, eftersom man också diskuterar provtagning under mötet.
  • 15:30 Slut för idag!

Seminariet på VFU

I fredags, sista dagen på KUA, avslutade vi allt med ett seminarium. Vi som arbetade på KUA var uppdelade i två vårdlag och mitt vårdlag presentera ett patientfall (anonymt) för ett vårdlag från en annan avdelning. Sedan presenterade den andra avdelningens vårdlag också ett patientfall för oss. Tillsammans kunde vi diskutera frågor kring vårdbehov och etik. KUA är den sista delen av tre som är knutna till interprofessionellt lärande; först hade vi Hälsa, Etik och Lärande ett och två, sedan avslutas dessa med KUA.

pexels-photo-9824

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 december, 2015 av i Arbetsliv och märktes , .
%d bloggare gillar detta: