Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

VFU2 – Klinisk mikrobiologi

Nu har jag gjort min tredje VFU-vecka som blivande biomedicinsk analytiker, och det var den sista veckan på mikrobiologen. Måndag, tisdag och onsdag ägnade jag i stort sätt åt ytliga sår. Måndag morgon satt jag bredvid och tittade på hur man avläste agarplattor på vilka man odlat ut sekret från sår eller gjort resistensbestämningar. På eftermiddagen fick jag mina egna prover (5 stycken) att odla ut på agarplattor vilket tog bara någon timma att göra. Det var så kallade primärodlingar jag gjorde, alltså de första odlingarna direkt från provet.

På tisdag förmiddag fick jag åter igen sitta med när man läste av agarplattor, men eftermiddagen gick åt till att läsa av primärodlingarna jag gjort dagen innan, och att fortsätta odla ut bakteriekolonier på plattor eller göra jäsningsserier. Det visade sig att många av mina prover innehöll fler än en bakterie, och då blev det lite besvärligare. Det tog mer tid, och det gick åt fler analyser, fler olika agarplattor. Jag utvecklade mitt sätt att arbeta, det blev väldigt lärorikt.

På onsdagen var jag ganska tidig, då fick jag möjlighet att göra något utanför schemat. Jag pratade svamp med en kollega. Han visade mig hur man kan göra jäsningsserier för svamp. Sedan, när dagen dragit igång på riktigt, satt jag med på avläsningen för djupa sår. Det finns en skillnad mellan att läsa av plattan vid ytliga och djupa sår. Det är ju olika bakterier som dyker upp i såren beroende på om de är djupa eller ytliga. På eftermiddagen läste jag av alla agarplattor och jäsningsserier jag gjort på mina sårodlingar, och så gick jag igenom resultatet med den som handledde mig i just det momentet. Jag fick ett riktigt bra resultat 🙂

Torsdagen ägnade jag åt blododlingar, då jag fick lära mig mer om när och hur man gör sådana. Jag gjorde en gramfärgning på blod, och tittade på flera exempel på andra gramfärgningar som gjorts vid ett tidigare tillfälle. Även här fick jag sitta med och titta på när de läste av olika agarplattor. Det är ju en viktig del i arbetet, att förstå vilken bakterie det är man har på platta och kunna bedömma hur man ska gå vidare; ska man svara läkaren att ingen har hittats eller ska man låta bakterierna få en chans att växa till sig under ett dygn till? Ska man eller ska man inte resistensbestämma? Under dagen fick jag dessutom ett litet avbrott i avläsningen på blododlingar, och pratade med en kollega om avläsningen på avdelningen feaces. Eftersom det är vinter och kallt kommer det inte in så mycket feacesprover, de kommer oftast på somrarna. Men jag fick en muntlig genomgång och fick titta på några agarplattor med bland annat salmonella som odlats ut tidigare.

Hela fredagen ägnade jag åt parasiter. Det är mycket mikroskopering av ägg, cystor, mask och sådant som finns i feaces, men också av exempelvis malaria som man kan se i blod. Mycket roligt och lärorikt, det fanns fina böcker att läsa. Den här veckan har jag, precis som alla andra veckor, läst en del böcker och mycket metodbeskrivningar. Under fredagen hade vi också slutsamtalet, då jag och handledaren sammanfattade vad jag gjort, tycker och lärt mig, samt vad de tycker om mina insatser.

En kommentar på “VFU2 – Klinisk mikrobiologi

  1. Lina
    23 november, 2015

    Det låter som att du har varit på mitt jobb! 😄

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 november, 2015 av i Mikrobiologi och märktes , , , , .
%d bloggare gillar detta: