Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

VFU2 – Klinisk mikrobiologi

Andra veckan på min VFU som blivande biomedicinsk analytiker är förbi, och tiden går snabbt. Jag lär mig massor. Den här veckan började jag (både måndag och tisdag) på den del av mikrobiologen som tar hand om att analysera luftvägsinfektioner. Det sker egentligen på samma sätt som på urindelen – man odlar ut bakterier på agarplattor och läser av resultatet. Som du säker har märkt har hösten varit ovanligt varm, och det kommer därför inte alls in lika mycket prover till mikrobiologen som det brukar göra. I alla fall inte på luftvägsavdelningen. Jag satt bredvid en stund, och fick titta på när några agarplattor avlästet. Vi pratade lite bakterier, och sedan läste jag väldigt mycket metodbeskrivningar. Jag hittade en gul bok som hör till serien ”gula böcker”… Denna handlade om just nedre luftvägsinfektioner; bakterier och analyser. Det är en bok som jag verkligen rekommenderar! Boken heter ”Referensmetodik för laboratoriediagnostik vid kliniskt mikrobiologiska laboratorier. Nedre luftvägsinfektioner.” och är publicerad av Smittskyddsinstitutet år 2005.

Under onsdagens förmiddag var jag på substratavdelningen där man tillverkar agarplattor, buljonger med olika pH-indikatorer och så vidare. Visste du att tuberkulosbakterier odlas ut på en metylenblå-färgad sufflé? Jag såg flera hundra blod-agarplattor tillverkas; hur man blandar höstblod, buljong, och kanske antibiotika. De flesta gjordes med hjälp av en maskin, men några av dem gjordes manuellt. Det var ”specialbeställningar” som jag gjorde ”hand made” vilket kändes himla kul! Det är roligt att veta hur man gör agarplattor, och vilket arbete som ligger bakom.

På onsdag eftermiddag var jag på provinlämningen. Det är där alla prover som kommer till mikrobiologen kommer in, de sorteras (feaces, urin, molekylär osv), skrivs in i datorn som ankomna, och antingen matas in i det automatiska systemet som ska odla ut proverna eller så skickas de vidare någon annan stans på avdelningen. Som till molekyläravdelningen exempelvis.

Under hela torsdagen och fredagen var jag på molekyläravdelningen. På torsdagen analyserade jag Chlamydia trachomatis helt maskinellt. Det tog hela dagen eftersom man arbetar med hela DNA-processen: extrahera DNA. göra en PCR och sedan analysera resultatet. Sedan städade vi maskinen. Dessutom hann jag med att titta på en analys som gjordes med GeneXpert, och jag läste också metodbeskrivningen. På fredagen fick jag laborera själv, manuellt, och då analyserade jag MRSA (multiresistenta S. aureius)

 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 november, 2015 av i Mikrobiologi och märktes , .
%d bloggare gillar detta: