Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Urinprover analyseras på Klinisk mikrobiologi

Nu har jag varit ute på min första vecka av utbildningens andra verksamhetsförlagda utbildning (VFU2) som blivande biomedicinsk analytiker. Schemat för hela min VFU ser ut så här:

  1. Tre veckor på mikrobiologen.
  2. En veckas ”ledigt” – då är det bra att arbeta på terminens litteraturuppgift.
  3. Två veckor på KUA, en avdelning med patienter där vi samarbetar med studenter från läkar-, sjuksköterske-, och arbetsterapeutprogrammen.
  4. Fem veckor på klinisk kemi.
  5. Två veckor på klinisk genetik och klinisk patologi.
  6. Två veckor på klinisk immunologi och transfusionsmedicin.

Så nu har jag alltså gjort första veckan på mikrobiologen. Det är uppdelat på det viset att vi får vara på alla mikrobiologens ”avdelningar” i hel- eller halvdagar (förutom på tuberkulosavdelningen, den kräver specialistutbildning).

Måndag och tisdag var jag på serologen. Det första som hände var att jag fick göra ELISA manuellt och alldeles själv, på fem patientprover med hjälp av två kit (IgG och IgM). När jag var klar kontrollerades mitt resultat mot resultatet som personalen fått fram när de analyserade proverna i sitt automatiserade system. Jag har också läst många metodbeskrivningar för hur deras system, som heter Architect, fungerar och hur olika prover analyseras. Det är kemiluminiscens som gäller; alltså ungefär samma metod som ELISA men istället för att ha brunnar täckta av antigen eller antikroppar har man metallpartiklar som är täckta och dessa flyter i en vätska.

Onsdag och torsdag var jag på urinavdelningen. Där såg jag hur maskinen odlade ut proverna på agarplattor, och hur de sedan avlästet på en dataskärm. Sedan skulle systemet uppdateras, och allt måste läsas av manuellt. Det var lärorikt att få sitta bredvid när de läste av platta efter platta med olika bakterier. Och snabbt gick det. Sedan fick jag odla ut mina egna prover manuellt – totalt 20 stycken – helt själv under torsdagen, för att läsa av dem dagen under fredagen.

Eftersom proverna sattes på torsdag eftermiddag var det för tidigt att läsa av dem på fredagens morgon. Den förmiddagen tillbringade jag på svampavdelningen, där jag fick sitta med när man läste av agarplattor. Svamparna kan bilda alla möjliga former och färger, och ibland kan man till och med hitta en bakterie bland svamparna även om det inte är meningen. Man brukar odla svamp på agarplattor som innehåller antibiotika eftersom det annars nästan alltid växer bakterier med svampen. Vi vill ju bara se svampen.

Det sista jag gjorde under min första vecka på mikrobiologen var att läsa av mina egna urinodlingar. Jag arbetade med blodagarplattor, esculinplattor, UTI-plattor, NAD-plattor, MH-plattor, DNAse-plattor, cled-agarplattor, arabinosagar (som jag aldrig arbetat med förut) en jäsningsserie på sex rör, olika kemiska tester så som katalastest, och gjorde flera resistensbestämningar. När jag var klar kontrollerades mitt resultat mot det resultat personalen fått fram när de analyserat proverna.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 november, 2015 av i Mikrobiologi och märktes , , , , .
%d bloggare gillar detta: