Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Referenssystem (system för källhantering) är till för att öka din trovärdighet

referenssystemVarje gång jag läser en metodbeskrivning på laboratoriet hittar jag en källförteckning längst bak i metoden. Ett referenssystem är en metod till för att hantera källor i källförteckningen. Och detta är otroligt viktigt! Det har att göra med vad en biomedicinsk analytiker arbetar med, och vår trovärdighet. Om du känner att du vill få lite mer koll på vad vi faktiskt arbetar med ska du läsa inlägget Biomedicinsk Analytiker? Ta reda på vad vi arbetar med och bli en av oss!

Förra veckan hade vi ett seminarium i bibliotekets datasal vid den Medicinska fakultetens (jo, universitetet har bytt namn på vår ”avdelning” från Hälsouniversitetet till Medicinska fakulteten). Vi pratade lite om det här med plagiering – att man inte får kopiera andras text, vilka kraven är för att man ska kunna skriva om det någon annan skriver utan att det kallas för plagiat, och lite om hur man söker information. Det är också viktigt att tänka på att det finns olika referenssystem, att välja vilket som ska användas och hålla sig till det.

Olika referenssystem

Det finns många olika referenssystem, så som Harvard, Vancoucer, Oxford, APA, IEEE, MLA, AMA och Turabian. Bara för att nämna några. Vilket av dem du ska använda bestäms ofta av den du skriver för. Om du skriver ett arbete som ska lämnas in till universitetet har du säkert redan fått instruktioner av din lärare. Om du skriver en vetenskaplig artikel för en specifik tidsskrift har de särskilda krav på vilket referenssystem du ska använda. Enda tillfället då du kan välja själv är egentligen när ingen annan ska godkänna ditt arbete.

De olika referenssystemen skiljer sig åt litegrann. I löpande text kan de bestå av efternamn och publiceringsår, med eller utan sidhänvisning. Ibland är det till och med tvärt om; författarens efternamn och sidhänvisning. Men publiceringsåret nämns inte. Referensen kan också vara en upphöjd siffra med eller utan parantes och så vidare.

I själva källförteckningen finns det också skillnader på hur källorna skrivs. Inom vissa system ska de skrivas i den ordning de dyker upp i den löpande texten. Inom andra system skrivs de i bokstavsordning. Hur du refererar till källorna, och hur du skriver dem i källförteckningen, beror också på vilken typ av källa det är: bok, vetenskaplig artikel, en blogg, ett radioprogram och så vidare.

Mendeley samlar och sorterar dina källor

Något som vi gick igenom under seminariet – och som jag tyckte var väldigt intressant – var Mendeley. Det här är ett litet dataprogram som du kan ladda ner alldeles gratis till din dator. Det hjälper dig att samla alla dina källor som du vill använda i en uppsats; exempelvis examensarbetet som ger dig din examen som biomedicinsk analytiker. Programmet hjälper dig med att koppla enskilda meningar och stycken  i ditt arbete till en specifik källa. Om du sedan skulle flytta på meningen eller stycket, tex från sidan 23 till sidan 5, då kommer hänvisningen till källan att följa med meningen automatiskt. 

Du kan själv välja vilket referenssystem du vill använda dig av. När du har skrivit uppsatsen går du in i Mendeley, och så trycker du på en knapp bara och får in rätt källa på rätt plats, och i källförteckningen kommer hela källan att skrivas så som den ska skrivas enligt det system du själv har valt (Harvard kanske?). Det här programmet är helt enkelt till för att underlätta ditt arbete med uppsatsskrivande.

Källa:

Referenssystem och plagiering. Seminarium. Linköpings Universitet. September 2015.

Umeå Universitetsbibliotek. Referenshantering. 2015.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 oktober, 2015 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: