Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Endokrinologi

endokrinologi183Boken ”Endokrinologi” under redaktion av Sigbritt Werner är en supertråkig bok. Den föreslogs som litteratur under termin tre, då jag läste om just endokrinologi som en av min utbildning till biomedicinsk analytiker. Jag ångrar verkligen att jag köpte den, för den är inte värd pengarna. Språket är torrt och tråkigt, och trots att det finns en del bilder faller den mig inte alls i smaken. Jag har använt mig av boken till någon basgrupp någon enstaka gång, mest för sakens skull. Jag köpte den ju.

Boken beskriver vad klinisk endokrinologi är, och går igenom hypotalamus, hypofysen, sköldkörteln, binjurarna med mer och olika problem som kan uppstå (så som det metabola syndromet, stress, fetma, olika rubbningar i natrium- och kaliumsystemet med mera). En del av boken beskriver transsexualitet, där författaren till just det kapitlet går igenom vad kön är, och olika psykiatriska utredningar, behandling och resultatet efter ett könsbyte.

Boken innehåller helt klart fakta, men denna fakta finns att få på annat håll. Jag tyckte att boken var enormt svårläst, tråkig och ett klart felköp. Den skapar också en del etiska funderingar. Homosexualitet var länge en psykiatrisk diagnos i Sverige. Det är det inte längre. Är transsexuella verkligen psykiskt sjuka?

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 augusti, 2015 av i Endokrinologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: