Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Myokardscintigrafi -se blodet passera genom hjärtat live

Myokardscintigrafi är en metod med vilken man kan se eventuella perfusionsrubbningar i hjärtat. Ordet perfusion betyder ”genomblödning.” En biomedicinsk analytiker kan alltså se om det är något fel i hur blodet passerar genom myokardiet med hjälp av den här metoden. Metoden kan exempelvis användas om en patient gör ett arbetsprov som visar på ett resultat som är otydligt. För resten behöver patienten inte alltid göra ett arbetsprov. Ibland kan det vara svårt för en patient att anstränga sig på det viset, och då kan man stressa hjärtat med hjälp av olika läkemedel istället.

Precis som när man utför renografi får patienten Teknecium (Tc) insprutat i blodet via en ven, men den här gången vid två olika tillfällen – både i samband med arbetsprovet och i vila. I samband med myokardscintigrafi är markören dessutom hopbunden med ett annat ämne. Detta ”andra ämne” är ett ämne som man vet tas upp av myokaridet. På det viset vet man att isotopen som är markör tar sig dit den ska.

Myokardscintigrafi jämför hjärtat i arbete och vila

Eftersom man har sprutat in isotopen och gjort undersökningen i samband med både arbete och vila kan man göra en jämförelse av genomblödningen vid de olika tillfällena. Det är så man hittar eventuella perfusionsfel. Ju mer Tc som tagits upp av myokardiet, desto större genomblödning. Om det är någon skillnad i hur blodet strömmar genom myokardiet i samband med vila och arbete kan patienten kanske ha kärlkramp. Om man istället hittar en defekt som är likadan i både arbete och vila kan det i stället tyda på en hjärtinfarkt.

myokardscintigrafiNär en biomedicinsk analytiker som är utbildad med inriktning mot fysiologi läser av resultatet tittar man på något som kallas för ”bulls eye.” Det är en bild som är sammansatt i en datorn, en sammanslagning av olika tvärsnittsbilder. I mitten på ”ögat” finns bilden på hjärtats spets (apikal bild), och runt om finns bilderna som visar hjärtats väggar (basala bilder). Man kan titta på bilderna i svartvitt eller i färg. Här finns också ett antal fält med förkortningar. Förkortningarna förklara från vilket blodkärl blodet (och markören) kommer ifrån i just det fältet som förkortningen finns.

  • LAD – left anterior descending artery
  • LCX – left circumflex artery
  • RCA – right coronary arthery

Olika delar av fältet skiljer sig åt i färg. Färgen på fältet avslöjar hur stor genomblödningen är. Man sätter en skala på färgen, från 0 till 100 där 100 motsvarar ett fullständigt upptag av markören. Ju mer färg det är i fältet, desto större genomblödning. Ju mindre färg (ju mörkare), desto mindre genomblödning.

Källa:

Carlsson, M. et al. Gammakameran visar hjärtats genomblödning. Läkartidningen. År 2008. Nummer 43. (Hämtad 2015-07-29).

EKG.nu En webb-sida där du kan få en gratis EKG-utbildning.

Karolinska Institutet. Arbetsprov. Kompendium. (Hämtad 2015-05-20).

MedicinskOrdbok.se

Södersjukhuset. Hjärt-scintigrafi. 2014-03-10. (Hämtad 2015-07-25).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 juli, 2015 av i Cirkulation, Klinisk fysiologi och märktes , .
%d bloggare gillar detta: