Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Trombocytens receptorer

Nu går vi igenom hemostasen en gång till, men med fokus på några av trombocytens receptorer. Vi tittar på von Willebrand-, kollagen-, ADP-, serotonin-, fibrinogen- och trombinreceptorerna. Vi gjorde nämligen en laboration under terminen som hette Trombocytaggrigometri. Till den laborationen skulle vi skriva en individuell laborationsrapport där vi gick igenom ovanstående receptorer och hur de påverkar trombocyten.

Det börjar med primär hemostas. Först binder von Willebrand-receptorn GP1b-IX-V till både von Willebrands faktor och till kollagenet i det skadade kärlet. På det viset fastnar trombocyten och rollar fast på insidan av kärlet. Detta kallas för adhesion.

trombreceptorer195

Adhesion genom von Willebrands faktor.

Sedan kommer de olika kollagenreceptorerna; GP1a/2a, GPVI, TIIICBP, PECAM-1, P47, GPIV och P65 att binda till kollagenet som finns i det skadade kärlet. Då aktiveras trombocyten, vilket gör att den ändrar form och blir större. Den börjar också spotta ur sig ADP, serotonin och TXA2.

trombreceptorer195

Kollagen aktiverar trombocyten.

Genom ADP sker så kallad autokrin signalering, då ADP fäster på ADP-receptorerna P2Y1 och P2Y12. Det leder till att trombocyten blir lite klibbig och lockar till sig fler trombocyter som kan klibba fast i den aktiverade trombocyten.

trombreceptorer195

ADP gör så att fler tormbocyter lockas till den aktiverade trombocyten, de klibbar ihop.

Precis samma sak sker med serotonin. Det är autokrin signalering, då serotonin binder till serotoninreceptorn 5HT2A. Detta gör trombocyten klibbig och ser till att den lockar till sig fler trombocyter som kan klumpas ihop.

trombreceptorer2196

Serotonin gör så att fler trombocyter lockas till den aktiverade trombocyten, de klibbas ihop.

Nu kommer fibrinogen, som är en faktor (nummer ett), att binda till sin receptorer GP2b/3a. Resultatet av det blir att trombocyterna sitter ihop, genom att använda sig av fibrinogenet. Detta kallas för aggregation.

trombreceptorer2196

Fibrinoget binder ihop trombocyterna, de aggregerar.

Sedan kommer vi in på sekundär hemostas, där de olika faktorerna påverkar varandra. Detta han ju hända nu när trombocyterna har kommit nära varandra. Den inre vägen och den yttre vägen möts i den gemensamma vägen. Enzymet trombin binder in till sina receptorer PAR-1 och PAR-4, vilket leder till att serotonin utsöndras från trombocyten och att fibrinogen omvandlas till fribrin. (Anledningen till att detta kan ske är en cellsignaleringsprocess som sler inne i trombocyten, som resulterar i en klyvning av fibrinogen så att det blir fibrin).

Trombocytopeni

Nr trombin binder in, då utsöndrar trombocyten serotonin. PAR–receptorerna är receptorer för fibrin.

Nu har det bildats en trombos. Den här kunskapen om receptorer och deras ligander använde vi oss alltså av när vi skrev laborationsrapporten till laborationen om trombocytaggrigometri.

Von Willebrands faktor, fibrinogen, faktor 5, ATP, ADP, serotonin, kalcium- och magnesium utsöndras från trombocytens två granulor. (De tre första från alpha-granulan, de övriga från den täta granulan). De övriga ämnena som nämnts här finns antingen i blodets plasma, eller så bildas de under hemostasens koagulationsreaktioner.

Testa frågesporten om Trombocyten och se vad du kan!

Källa:

Bhatt, DL. Platelets in cardiacascular diseas. [Elektronisk resurs]. London, Imperial Collage Press. 2008.

Boknäs, N. Faxälv, L. Sanchez Centellas, D. Wallstedt, M. Ramström, S. Grenegård, M. Lindahl TL. Trombin-induced platelet activation via PAR4: a pivote role for exocite II. Thromb Haemostas. 112(3):558-65. DOI: 10.1160/TH13-12-1013.

Fälker, K. et al. Proteas-activated receptor 1 (PAR1) signalling desensitization is counteracted via PAR4 signalling in human platelets. Biochemical Journal. 2011;(436):469-480. DOI: 10.1042/BJ20101360.

Gresele, P. Page CP, Fuster, V. Platelets in Trombotic and Non-trombotic Disorders: Pathophysiology, Pharmacology and Therapeutics. Cambridge University Press. 2002.

Kauskot, A. et al. Platelet receptors.  Handbook of experimental pharmacology. 2012;(210):23-57. DOI: 10.1007/978-3-642-29423-5_2.

Lichtman, MA. et al. William´s Hematology. 8:de uppl. [Elektronisk resurs]. The McGraw-Hill Companies, Inc, USA. 2010.

Whiss, P. Hemostas. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-02-13.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 juli, 2015 av i Hematologi och märktes , , , .
%d bloggare gillar detta: